fysio de hoofdzaakHyperaucusis en op vakantie. Kan dat wel?

Hyperaucusis en op vakantie. Kan dat wel?

Wat is eigenlijk hyperaucusis?

Iedereen met een normaal gehoor kent de ervaring dat sommige geluiden hinderlijk zijn: een opgevoerde motor, een laag vliegende straaljager, gekras van een nagel over een schoolbord of een klapperende deur als je vermoeid op bed ligt. Mensen met hyperacusis ervaren echter veel gewone dagelijkse geluiden al als zeer hinderlijk.

Hyperacusis is Grieks voor: ik hoor teveel. Het betekent is overgevoelig-heid voor geluid. Stemmen klinken schel of indringend. De waterkoker, het piepje van de magnetron, gekletter van servies en bestek of de muziek in winkels en horeca is pijnlijk en storend. Het geklik van hakken op een harde vloer bezorgt hoofdpijn. De waterpomp in de tuin van de buren zorgt voor slapeloosheid. Kortom: wie deze gehoor-aandoening heeft kan normale omgevingsgeluiden vaak niet of slecht verdragen. En dat is behoorlijk ingrijpend voor mensen die er onder lijden.

In eigen huis, eigen omgeving en dagelijks leven; leren mensen met hyperaucusis geluiden vermijden of oplossingen verzinnen. Maar hoe doe je dat dan op vakantie? Hoe voorkom je dat de klachten met je mee reizen of verergeren?

In de praktijk merk ik bij patiënten met hoofdpijn, tinnitus of hyperaucusis dat bij het idee van vakantie er eerder vakantiestress dan vakantievoorpret ontstaat. Lees hierbij de tips om ontspannen op vakantie te gaan.

Met de auto

De meeste Nederlanders kiezen voor een vakantie met de auto. Hier heb je meer controle over geluiden in de auto, tijdsduur en bestemming. Lees hier de tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken en klachten te voorkomen.

Maar wat als je naar de zon wilt vliegen?  

 •  Zorg voor goede gehoorbescherming als u gaat vliegen. Met name bij het stijgen en landen zal dit zeer goed van pas komen. Lees meer tips over vliegen, vliegen bij gehoorklachten
  •    Bereid u goed voor en bekijk bv eerst op internet de ervaringen van anderen over de plek waar u uw vakantie gaat houden. Het NVVS-forum is hiervoor een goede vraagbaak.
  •    Houd rekening met de akoestiek bij de keuze van uw vakantie. Veel gladde, harde oppervlakken veroorzaken nagalm en dat kan zeer vervelend zijn.
  •    Eten in een grote zaal vol met mensen, rammelend bestek en achtergrondmuziek is voor mensen met hyperacusis een vrijwel onmogelijke opgave. Houd het kleinschalig en zorg dat u zelf kunt bepalen waar u gaat eten.
  •    De meeste resorts, vakantieparken e.d. beschikken tijdens de vakantieperiode over een  animatieteam welke u en vooral de kinderen gedurende uw vakantie bezig dienen te houden met allerlei activiteiten, vaak ondersteund door “lekkere harde” muziek. Vermijd dit soort accommodaties.
  •    Slaap bevordert herstel en je draagvermogen tegen ongemakken en klachten; zorg dat je accomodatie niet aan een drukke weg of midden in het uitgaansgebied staat. lees hier de tips om goed te slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.