fysio de hoofdzaakWerkwijze

De eerste keer naar de praktijk?

Er zijn een aantal zaken van belang bij de (eerste) afspraak.  Neem een geldig legitimatiebewijs mee en de verwijzing-  als die er is. Omdat ik in je mond ga kijken, is het fijn als je vooraf je tanden poetst. En voor de heren; ik verzoek je je helemaal glad te scheren.

De behandelingen starten altijd met een vraaggesprek en onderzoek: een zogenaamde intake.

Eerst een intake

Bij hoofd- en halsklachten gaat het vaak om complexe problemen. De eerste keer nemen we de tijd om kennis te maken en een goed beeld van jou en je klachten te krijgen. Met als doel te bepalen of-en-wat orofaciale fysiotherapie voor jou kan betekenen.  De meeste patiënten ervaren dit als prettig en de ervaring leert dat dit juist leidt tot effectieve behandelingen. We reserveren tijdens het eerste consult daarom dubbele tijd (50 minuten; dit is het tarief van een intake + een zitting).

Als orofaciaal fysiotherapeut zal ik andere onderzoekstechnieken gebruiken dan de reguliere fysiotherapeut. Hieronder kun je er meer over lezen.

Anamnese

Tijdens het vraaggesprek wordt dieper ingegaan op je klachten; het ontstaan en beloop van je klachten. Er kan worden gevraagd naar een ongeval, ziektes die je hebt of medicijnen. Maar ook je gebit en tandheelkundige ingrepen omdat deze invloed kunnen hebben op (orofaciale) klachten.

Er is een relatie tussen klachten aan het hoofd en de mentale gesteldheid. Je kunt vragen verwachten over zogenaamde psychosociale factoren zoals werk(druk), gezin, stress, zorgen of verdriet. Met andere woorden; waar ben je druk mee? En waar maak je je druk over?

Ook zal ik proberen te achterhalen of er voldoende balans tussen je belasting – alles wat je moet en doet en belastbaarheid – wat je aankunt. Vandaar dat ik ook vragen stel over slaap, voeding en bewegen.

Onderzoek

Het onderzoek zal zich richten op het hele hoofd- en halsgebied. Het kan zijn dat ik naar je gebit kijk en onderzoek met mijn vinger(s) in de mond of oor.  Er wordt gekeken naar je kaakgewricht, de wervels van de nek en rug en de spieren in je gezicht en het nek-, hals- en schoudergebied.
Daarnaast kijk ik naar het totaalplaatje; naar het gehele lichaam en hoe dit samen functioneert. Zo krijgen we een duidelijk beeld over je klachten.

Behandelplan

Aan het einde van jouw eerste bezoek zal ik met je bespreken wat je klachten inhouden, of-en-wat de behandelmogelijkheden zijn. In overleg met jou zullen we een behandelplan op maat opstellen voor je specifieke klachten, situatie, wensen en mogelijkheden.

In enkele gevallen blijkt na de intake dat orofaciale fysiotherapie of de praktijk niet het antwoord is voor voor jouw klachten of situatie; dan gaan we niet onnodig behandelen en stopt het behandeltraject. Indien mogelijk zal ik terug- of verder te verwijzen.

Behandeling

De behandeling begint over het algemeen met inzicht in je klachten. Ik geef informatie over het ontstaan van je klachten en de invloed van je situatie op werk of gezin en stress. Daarnaast spelen jouw lichaamshouding en (mond)gewoonten een rol. Ik zal je adviseren hoe je dit kunt aanpassen.

Voor herstel en voorkomen van klachten is het noodzakelijk dat belasting en belastbaarheid in evenwicht zijn. Soms is het nodig om (tijdelijk) activiteiten te verminderen. Maar het minstens zo belangrijk om je belastbaarheid te verbeteren. Ik geef daarom regelmatig advies over  lifestyle, slaapcoaching en beweging.

Verder kun je denken aan massage, rektechnieken of larynx manipulatie, dry needling, in het gelaat, hals en nek om spieren los te maken. De gewrichten zoals kaak en nekwervels worden behandeld met mobilisatie.

Tot slot neem ik de oefeningen en adviezen uitgebreid met je door. Je krijgt deze mee op print – zodat je thuis een geheugensteuntje hebt. Hiermee kun je zelf aan de slag om je herstel te bevorderen.

Snel effect

Bij iedere behandeling evalueren we de effecten van de vorige keer. Ook bepalen we dan hoe we verder willen gaan. De meeste patiënten ervaren duidelijke verbetering in 3-5 sessies. Mocht dat bij jou niet zo zijn? Dan gaan we opnieuw overleggen. Het uitgangspunt is onnodige behandelingen, tijd en kosten te vermijden.

Contractvrij

Fysio de hoofdzaak heeft geen contracten afgesloten met de zorgverzekeraars.
Mijn passie is om mensen te helpen. Daarom passen de beperkingen en administratieve lasten vanuit de zorgverzekeraars niet in de visie van de praktijk. Door contractvrij te werken kan ik samen met jou, in plaats van de verzekeraar, bepalen wat de beste behandeling is van je klachten. Zo kan ik, vanaf de eerste behandeling, zorg op maat te bieden. Meer weten over de praktijkvoorwaarden en de tarieven? Lees hier verder.

Afmelden of verzetten

Als je verhinderd bent, vraag ik je dit zo snel mogelijk te melden. Zodat de gereserveerde tijd beschikbaar komt voor andere patiënten. Zo houden we de wachttijden zo kort mogelijk. Dit kan via de app of  mail.

Betalingsvoorwaarden

Tot 36 uur voor de afspraak kun je kosteloos verzetten of annuleren. Indien je later afmeldt of niet aanwezig bent wordt de gereserveerde tijd – en eventueel bijkomende kosten – in rekening gebracht (ongeacht de reden van afwezigheid).