fysio de hoofdzaak



Tinnitus en vliegen; kan dat eigenlijk wel?

Tinnitus en vliegen; kan dat eigenlijk wel?

De vakantieperiode zit er bijna op. Hoewel de meeste nederlanders met de auto op vakantie gaan; ikzelf ook. Zijn er toch ook een heleboel mensen die met het vlieguig vertrekken naar zonnige bestemmingen. En in de nazomer blijkt zo’n vleigreis ook heel populair.

De afgelopen weken heb ik regelmatig de vraag gekregen; kan ik eigenlijk wel vliegen met oorklachten of tinnitus? Ja dat kan!

Hoe het allemaal werkt lees je hieronder:

Vliegen en drukverschil

Een vliegtuig kan gezien worden als een drukcabine. De luchtdruk in een vliegtuig wordt kunstmatig op peil gehouden en ligt in de lucht lager dan dat we gewend zijn op de grond.

Drukveranderingen worden normaliter dus opgevangen door de ventielwerking van de buis van Eustachius, die in verbinding staat met de keel. Zo blijft de druk in het middenoor gelijk aan de druk in de omgeving.

Stijgen en dalen
Als het vliegtuig stijgt, neemt de luchtdruk in de cabine geleidelijk af. Tijdens de vlucht is de druk in de cabine de gehele vliegreis lager dan op de grond. Hierdoor zwelt het trommelvlies op. Om ervoor te zorgen dat het trommelvlies niet naar buiten uitpuilt, moet er uit het middenoor lucht ontsnappen.

Omgekeerd stijgt de druk in de cabine als het vliegtuig gaat dalen. Hierdoor dreigen de trommelvliezen naar binnen te worden gedrukt. Door via de buis van Eustachius lucht aan te zuigen, kan de druk in het middenoor, achter de trommelvliezen, weer worden gestabiliseerd.

Ondanks dat bij het stijgen of dalen van een vliegtuig de druk in de cabine van het vliegtuig geleidelijk verandert, ervaren veel passagiers toch klachten zoals pijn in het oor, een dof gevoel of (tijdelijk) toename of last van tinnitus/ooruizen.

Vliegen en Geluid/lawaai

Het geluid in de cabine kan behoorlijk luid klinken. Zeker op een lange reis kun je hier last van hebben. Het geeft geen schade. Maar het kan wel erg vermoeiend zijn om naar te luisteren; zeker in economy class kan het geluid oplopen tot 76 dB. Er zijn dus zeker mensen die meer last hebben van de tinnitus omdat ze een tijdje in lawaai zijn geweest, dus dat kan ook na vliegen het geval zijn.

Geen reden tot zorg – het is aan jou om te bepalen of je het over hebt voor een leuke vakantie. Als je daarna je rust neemt trekt de overlast meestal ook weer bij.

Tips voor een onbezorgde vliegreis:

Stress & Vermoeidheid
Stress en vermoeidheid maken tinnitusklachten erger. Probeer dit te vermijden.

  • Ga uitgerust op reis
  • Vermijd drukte en stress met een goede voorbereiding. Dus pak bijtijds in, maak een realistisch reisplan, maak goede afspraken met je gezelschap en houd je reisbescheiden en een noodpakket voor tinnitus aanvallen binnen handbereik.
  • Zie ook vakantiestress

Druk

  • Klaren
    als je druk op je oren voelt tijdens stijgen of dalen probeer dan te klaren. Dit kun je doen met de zogenaamde valsava techniek.
    Je sluit hierbij je mond en neus. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen ‘ploppen’. Let op om schade aan het trommelvlies te voorkomen doe je dit voorzichtig en zachtjes!
  • Slikken, gapen en kauwgom
    ja dat laatste zeg ik niet vaak ?– maar bewegingen in de mond helpen om de lucht makkelijker te laten stromen
  • (Draai)bewegingen met het hoofd en/of schouders kunnen de druk ook veranderen
  • Een (lichte) verkoudheid kan de buis van Eustachius en holtes verstoppen; soms wil neusspray helpen om de druk te verminderen

Geluid en Lawaai

  • Een plekje voor in het vliegtuig; daar is het geluid minder
  • Oordoppen; die dempen het geluidmet 10-20 dB. Maar er zijn ook mensen met tinnitus die er juist meer last van krijgen doordat de oren worden afgesloten. Kijk dus even of het voor jou werkt
  • Hoofd/koptelefoons
    • Noise canceling
    • hoofdtelefoons met tegengeluid
    • luisteren naar eigen muziek

En heb je toch meer last van het gehoor; Onderga het en pak je vakantie weer op.  Zoals een andere patiënte van mij zegt; klachten heb ik thuis ook. Ik geniet van de goede dagen tussendoor. En zo heb ik toch lekker vakantie…!’

Goede reis!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.