fysio de hoofdzaak

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie (ook wel kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie genoemd) is een vorm van behandelen gericht op TMD, kaakklachten en slijtage of gebitschade door klemmen en knarsen (bruxisme). Ook is deze therapie geschikt voor behandeling van tinnitus of oorsuizen, hoofdpijn, aangezichtspijn en nek-/schouderklachten of klachten na chirurgie/orthondontie of trauma.

Orofaciale fysiotherapie begint over het algemeen met inzicht in uw klachten. Ik geef informatie over het ontstaan van uw klachten en de invloed van stress op uw herstel en belastbaarheid. Daarnaast speelt uw lichaamshouding een rol. Omdat de positie van het hoofd enorm van invloed is hoe de wervels, het kaakgewricht en de spieren staan en kunnen functioneren. Een goede houding begint bij de voeten. Ik zal u adviseren hoe u dit kunt aanpassen. Ook geef ik regelmatig lifestyle,slaaptherapie  en bewegingsadvies.

Verder kunt u denken aan massage, rektechnieken of dry needling, in het gelaat, hals en nek om spieren los te maken. De gewrichten zoals kaak en nekwervels worden behandeld met mobilisatie. Het strottehoofd en spieren van de mondbodem kunnen worden behandeld met zogenaamde larynx-manipulatie.

Tot slot neem ik de oefeningen en adviezen uitgebreid met u door. U krijgt deze mee op print – zodat u thuis een geheugensteuntje hebt. Hiermee kunt u zelf aan de slag om uw herstel te bevorderen.

Resultaat en behandelfrequentie

De orofaciale fysiotherapie of behandeling van kaak- en gelaatsklachten kan best gevoelig zijn. Maar houd even vol. U zult verbaasd staan hoe snel uw klachten kunnen verminderen. Na drie behandelingen ervaren de meeste mensen al duidelijk resultaat. Revalidatie na operaties aan de kaak of het aangezicht vragen een specifieke begeleiding aangepast aan de situatie.

Zit u in een moeilijke / drukke situatie of ervaart u veel stress? Dan kan de behandeling ook iets langer duren.