fysio de hoofdzaak

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie (ook wel kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie genoemd) is een vorm van behandelen gericht op TMD, kaakklachten en gebitschade door klemmen en knarsen (bruxisme). Ook is deze therapie geschikt voor behandeling van tinnitus of oorsuizen, hoofdpijn, aangezichtspijn en nek-/schouderklachten of klachten na chirurgie/orthondontie of trauma.

Orofaciale fysiotherapie start altijd met het geven van informatie over uw klachten en de relatie met uw situatie, stress en (mond)gewoonte. Omdat de positie van het hoofd enorm van invloed is hoe de wervels, het kaakgewricht en de spieren staan en kunnen functioneren. Krijgt u ook krijgt houdingsinstructies,  een goede houding begint bij uw voeten.
Verder kunt u denken aan massage, rektechnieken of dry needling, in het gelaat, hals en nek om spieren los te maken. De gewrichten zoals kaak en nekwervels worden behandeld met mobilisatie.

U krijgt advies over wat u  beter niet  kunt doen; dus gewoonte of gedrag afleren ( habitreversal). U ontvangt ook oefeningen voor thuis. Hiermee kunt u zelf aan de slag om uw herstel te bevorderen.

Resultaat en behandelfrequentie

De orofaciale fysiotherapie of behandeling van kaak- en gelaatsklachten kan best gevoelig zijn. Maar houd even vol. U zult verbaasd staan hoe snel uw klachten kunnen verminderen. Na drie behandelingen ervaren de meeste mensen al duidelijk resultaat. Revalidatie na operaties aan de kaak of het aangezicht vragen een specifieke begeleiding aangepast aan de situatie.

Zit u in een moeilijke / drukke situatie of ervaart u veel stress? Dan kan de behandeling ook iets langer duren.