fysio de hoofdzaakOrofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie

Orofaciale fysiotherapie (ook wel kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie genoemd) is een vorm van behandelen gericht op TMD, kaakklachten en slijtage of gebitschade door klemmen en knarsen (bruxisme). Ook is deze therapie geschikt voor behandeling van tinnitus of oorsuizen, hoofdpijn, aangezichtspijn en nek-/schouderklachten of klachten na chirurgie/orthondontie of trauma.

Orofaciale fysiotherapie begint over het algemeen met inzicht in je klachten. Ik geef informatie over het ontstaan van je klachten en de invloed van stress op je herstel en belastbaarheid. Daarnaast speelt je lichaamshouding een rol. Omdat de positie van het hoofd enorm van invloed is hoe de wervels, het kaakgewricht en de spieren staan en kunnen functioneren. Een goede houding begint bij de voeten. Ik zal je adviseren hoe je dit kunt aanpassen. Ook geef ik regelmatig lifestyle, slaaptherapie  en bewegingsadvies.

Verder kun je denken aan massage, rektechnieken of dry needling, in het gelaat, hals en nek om spieren los te maken. De gewrichten zoals kaak en nekwervels worden behandeld met mobilisatie. Het strottehoofd en spieren van de mondbodem kunnen worden behandeld met zogenaamde larynx-manipulatie.

Tot slot neem ik de oefeningen en adviezen uitgebreid met je door. Je krijgt deze mee op print – zodat je thuis een geheugensteuntje hebt. Hiermee kun je zelf aan de slag om je herstel te bevorderen.

Resultaat en behandelfrequentie

De orofaciale fysiotherapie of behandeling van kaak- en gelaatsklachten kan best gevoelig zijn. Maar houd even vol. Je zult verbaasd staan hoe snel je klachten kunnen verminderen. Na drie behandelingen ervaren de meeste mensen al duidelijk resultaat. Revalidatie na operaties aan de kaak of het aangezicht vragen een specifieke begeleiding aangepast aan de situatie.

Zit je in een moeilijke of drukke situatie of ervaar je veel stress? Dan kan de behandeling ook iets langer duren.