fysio de hoofdzaak

Fysiotherapie bij Duizeligheid en BPPD

Fysiotherapie bij Duizeligheid en BPPD

De behandeling van duizeligheid hangt af van het soort duizeligheid dat u heeft. Bij het eerste consult kijken we door middel van vragen(lijsten) en onderzoeken wat er aan de hand is. Let op: u kunt hierbij duizelig worden; maar dit trekt meestal snel weg. Daarna bespreken we wat de orofaciaal fysiotherapeut voor u kan doen en wat u zelf thuis kunt doen aan de duizeligheidsklachten.

Behandeling bij BPPD

BPPD kan goed worden behandeld met bewegingen -van u en uw hoofd. Het is hierbij de bedoeling dat de losliggende ‘steentjes of kristallen’  teruggaan naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Deze zogenaamde repositiemanoeuvres, zoals de Epley, Guffoni of Semontmanoeuvre, worden eerst aan u uitgelegd. Daarna voeren we ze samen uit. Tijdens de behandeling kan u duizelig worden; maar dit trekt meestal snel weg.

Behandelduur en frequentie

Vaak is na de eerste behandeling al vermindering van klachten. U krijgt oefeningen mee naar huis om de duizeligheidsklachten nog verder weg te oefenen. Na één of twee weken volgt meestal een tweede consult.

Behandeling met vestibulaire habituatie

De behandeling is gericht op het verminderen van duizeligheidsklachten en verbeteren van uw evenwicht. Dit wordt vestibulaire habituatietraining genoemd. U doet gedoseerd oefeningen die u klachten opwekken. Zo traint u uw hersens om het evenwicht te herstellen. En door de andere structuren, zoals ogen en houdingsspieren, die een rol spelen bij het evenwicht beter met elkaar gaan samenwerken.

Behandelduur en frequentie

Deze behandeling vraagt van u dat u dagelijks thuis oefent, u komt 6 tot 10 keer naar de praktijk en duurt in totaal een paar maanden.