fysio de hoofdzaakFysiotherapie bij duizeligheid en BPPD

Fysiotherapie bij duizeligheid en BPPD

De behandeling van duizeligheid hangt af van het soort duizeligheid dat  je hebt. Bij het eerste consult kijken we door middel van vragen(lijsten) en onderzoeken wat er aan de hand is. Let op: je kunt hierbij duizelig worden; maar dit trekt meestal snel weg. Daarna bespreken we wat de orofaciaal fysiotherapeut voor jou kan doen en wat je zelf thuis kunt doen aan de duizeligheidsklachten.

Behandeling bij duizeligheid en BPPD

BPPD kan goed worden behandeld met bewegingen van jou en je hoofd. Het is hierbij de bedoeling dat de losliggende ‘steentjes of kristallen’  teruggaan naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze oorspronkelijk vandaan komen. Deze zogenaamde repositiemanoeuvres, zoals de Epley, Guffoni of Semontmanoeuvre, worden eerst aan je uitgelegd. Daarna voeren we ze samen uit. Tijdens de behandeling kun je duizelig worden; maar dit trekt meestal snel weg.

Behandelduur en frequentie

Vaak is er na de eerste behandeling al vermindering van klachten. Je krijgt oefeningen mee naar huis om de duizeligheidsklachten nog verder weg te oefenen. Na één of twee weken volgt meestal een tweede consult.

Behandeling met vestibulaire habituatie

De behandeling is gericht op het verminderen van duizeligheidsklachten en verbeteren van je evenwicht. Dit wordt vestibulaire habituatietraining genoemd. Je doet gedoseerd oefeningen die de klachten opwekken. Zo train je jouw hersens om het evenwicht te herstellen. En door de andere structuren, zoals ogen en houdingsspieren, die een rol spelen bij het evenwicht beter met elkaar gaan samenwerken.

Behandelduur en frequentie

Deze behandeling vraagt van je dat je dagelijks thuis oefent. Je komt 6 tot 10 keer naar de praktijk en de behandeling duurt in totaal een paar maanden.