fysio de hoofdzaakOro-MyoFunctionele Therapie (OMFT)

Oro-MyoFunctionele Therapie (OMFT)

Oro MyoFaciale Therapie (OMFT): bij problemen met de mondspieren

In en rond onze mond zijn er veel spieren die samenwerken om dingen als kauwen, slikken en praten of zingen mogelijk te maken. Soms kunnen ‘’minder gunstige mondgewoonte”, bijvoorbeeld ademen door de mond, duimen, zuigen op een speen of nagelbijten, voor klachten zorgen. Dit kan zijn problemen bij groei van de kaak, klachten aan of doorkomen van dentitie (gebit), moeite met praten en zelfs slaapproblemen (apneu). Oro-myofunctionele therapie (OMFT) kan dan helpen.
Fysio de hoofdzaak is gecertificeerd om deze therapie toe te passen. Het brengt alle mondspieren weer in evenwicht. Ik geef je hiervoor gerichte oefeningen en ik leer je de foutieve gewoonten af.

Als alles goed functioneert is er een functioneel evenwicht tussen de werking van de verschillende spieren in-en-rond de mond. Dan hebben we het over de orofaciale spieren zoals gelaat-, en kauwspieren, de mimische spieren, de tong en de lippen. Samen oefenen zij functionele krachten uit op de kaak en het gebit.

Afwijkende mondgewoonten kunnen het evenwicht tussen die spieren onderling verstoren. Dat veroorzaakt een afwijkende tongligging in rust en een afwijkende tongbeweging tijdens het slikken. Dit kan een negatief effect hebben op de spraak. Bijvoorbeeld slappe, onduidelijke uitspraak, je kunt bepaalde klanken niet meer uitspreken (omissie), of je gaat slissen of lispelen.

Ook kan het een negatief effect hebben op de ontwikkeling of de vorm van de kaken. Door de afwijkende uitgroei van de kaken ontstaat er een gestoorde groei van de nasopharyngeale ruimte, wat snurken, apneu of slaapstoornissen kan geven.
Bovendien heeft de tong- en lippositie invloed op de stand en ontwikkeling van het gebit. Het kan gebeuren dat de tanden niet meer goed op elkaar aansluiten (occlusie), wat problemen geeft eten of afhappen (functionele mal-occlusie). Ook kunnen niet goed functionerende spieren in en rond de mond zorgen voor orofaciale klachten zoals kaakklachten, hoofdpijn, oorpijn, tinnitus, keel-, stem- of slikklachten  of nekschouderklachten.

Gelukkig is aan al deze problemen wat aan te doen met Oro-Myofunctionele therapie.
Door middel van advies, speciale oefeningen breng je de spieren in de mond en van de tong weer in balans en leer je slechte gewoonten af. OMFT is een therapievorm op het snijvlak van tandheelkunde, orthodontie, logopedie en orofaciale fysiotherapie.

 Multidisciplinaire aanpak

Het is bij klachten aan het hoofd belangrijk om kennis en ervaring uit te wisselen. Ik werk daarom graag samen met collega’s die gespecialiseerd zijn in verschillende gebieden van de tandheelkunde en hoofd- en halszorg.
En vanuit deze gedachte doe ik -naast veel orofaciale cursussen- ook bijscholing in de aanverwante gebieden waaronder psychosomatiek (mindfulness) en logopedie (larynx facilitatie en OMFT). Zo krijg ik een completer beeld van mijn patiënten en hun problemen. Op die manier kan ik ze betere zorg bieden.

OMFT binnen fysio de hoofdzaak

In mijn praktijk pas ik kennis en vaardigheden van Oro-MyoFunctionele Therapie toe bij patiënten met klachten aan gebit, kaak, hoofd- en/of aangezichtsklachten, als onderdeel van de orofaciale behandeling.
Het kijken vanuit de verschillende invalshoeken geeft een completer begrip van wat de problemen veroorzaakt en hoe deze te behandelen. Ik heb gemerkt dat deze brede aanpak leidt tot betere resultaten en helpt om terugval / relaps van problemen te voorkomen.

NB: In de praktijk behandel ik geen kinderen voor spraakproblemen of slissen met OMFT. Daarvoor verwijs ik je graag door naar een logopedist.