fysio de hoofdzaakTMD (Temporo Mandibulaire Dysfunctie) & Kaakklachten

Kaakklachten worden ook wel TMD (Temporo Mandibulaire Dysfunctie) of CMD (Cranio Mandibulaire Dysfunctie) genoemd. Hierbij moet je denken aan pijn of geluid tijdens het eten, afhappen of kauwen. Ook beperkingen in de mondopening, schade aan het gebit, slijtage van tanden, een stijf of strak gevoel in de wangen of het gelaat, en pijn of druk op de oren en het hoofd vallen hieronder. In de meeste gevallen is er niks ernstigs aan de hand. Maar omdat je met je mond eet, drinkt, spreekt, zingt, lacht en zoent kun je er in het dagelijks leven toch flink last van hebben.

TMD en kaakklachten

Soms ontstaan de klachten na een bepaalde gebeurtenis, zoals eten van een iets groots of hards, een tandheelkundige behandeling waarbij je lang je mond open moest houden of een val op het gezicht of de kaak. Maar meestal sluipen de problemen geleidelijk. Mondgedrag zoals nagelbijten, kauwgom kauwen, klemmen en knarsen (bruxisme) kunnen de klachten verergeren. De positie van het hoofd ten opzichte van de romp, je lichaamshouding, speelt hierbij een belangrijke rol.

De mentale gesteldheid, met andere woorden hoe het met je gaat, kan ook een grote invloed op de klachten hebben. Het voor je kiezen krijgen, op je tandvlees lopen, tot je tanden toe bewapend, even doorbijten, kop op en schouders eronder. Niet voor niets zijn er zoveel spreekwoorden en gezegden die letterlijk beschrijven wat we doen als onder spanning staan, of als we stress hebben. Iedereen doet dit wel eens. Maar als dit te veel of te lang gebeurt krijg je pijn en problemen in het hoofd- hals en kaakgebied.

Gelukkig is daar iets aan te doen! De orofaciale fysiotherapeut heeft de specialisatie om jou hierbij te helpen.  De oorzaak en de symptomen, en ook hoe de klachten worden ervaren, variëren sterk van persoon tot persoon. Daarom wordt de therapie op jouw klachten afgestemd.

Wil je meer weten over de orofaciale behandeling? Klik hier.