fysio de hoofdzaak

Mimetherapie

Mimetherapie

Mimetherapie is een behandeling voor mensen met een eenzijdige aangezichtsverlamming of Bell’s Parese. U kunt terecht direct nadat de klachten zijn ontstaan. Maar ook als u al langer last heeft van aangezichtsverlamming en mogelijke (rest)klachten. Het doel van de behandeling is ontspannen en het ondersteunen van het zelf-herstellend vermogen van uw lichaam.

Behandeling

De behandeling met mimetherapie bestaat in eerste instantie uit informatie over klachten en herstel.  We brengen uw situatie in kaart. Tijdens de behandelperiode monitoren we uw herstel met vaste testen -de Sunny Brook Scale of HouseBrackmann Scale. We bespreken wat uw verlamming /parese voor u betekent in uw dagelijks leven. Ook gaan we kijken naar praktische oplossingen. Daarnaast kunt u denken aan:

  • (zelf)massage van het gezicht
  • oefeningen voor het bewegen van de mond, neus, wang, ogen en voorhoofd
  • het verschil tussen spanning en ontspanning
  • beheersing van ongewenste meebewegingen (synkinese)
  • verbetering van activiteiten zoals eten, drinken en spreken of zingen
  • het oefenen van gezichtsuitdrukkingen en emoties met en zonder spiegel
  • het omgaan met een aangezichtsverlamming.

Resultaat en behandelfrequentie

De aangezichtsverlamming of de restverschijnselen verdwijnen meestal niet 100 procent door de behandeling. Wel mag u verwachten dat u door regelmatig te oefenen en te masseren meer controle krijgt over uw gezicht en uw gezichtsuitdrukking. De meeste mensen voelen zich erg prettig bij ondersteuning van mimetherapie bij het herstel.

Over het algemeen zie ik u een paar keer wekelijks op elkaar (2 a 3 keer). Indien nodig daarna afbouwend met langere periode ertussen. Dit is afhankelijk van uw herstel en uw wensen.