fysio de hoofdzaakMimetherapie

Mimetherapie

Mimetherapie is een behandeling voor mensen met een eenzijdige aangezichtsverlamming of Bell’s Parese. Je kunt terecht direct nadat de klachten zijn ontstaan. Maar ook als je al langer last hebt van aangezichtsverlamming en mogelijke (rest)klachten. Het doel van de behandeling is ontspannen en het ondersteunen van het zelf-herstellend vermogen van je lichaam.

Behandeling met mimetherapie

De behandeling met mimetherapie bestaat in eerste instantie uit informatie over klachten en herstel.  We brengen je situatie in kaart. Tijdens de behandelperiode monitoren we je herstel met vaste testen: de Sunny Brook Scale of HouseBrackmann Scale. We bespreken wat de verlamming /parese voor jou betekent in het dagelijks leven. Ook gaan we kijken naar praktische oplossingen. Daarnaast kun je denken aan:

  • (zelf)massage van het gezicht
  • oefeningen voor het bewegen van de mond, neus, wang, ogen en voorhoofd
  • het verschil tussen spanning en ontspanning
  • beheersing van ongewenste meebewegingen (synkinese)
  • verbetering van activiteiten zoals eten, drinken en spreken of zingen
  • het oefenen van gezichtsuitdrukkingen en emoties met en zonder spiegel
  • het omgaan met een aangezichtsverlamming.

Resultaat en behandelfrequentie

De aangezichtsverlamming of de restverschijnselen verdwijnen meestal niet 100 procent door de behandeling. Wel mag je verwachten dat je door regelmatig te oefenen en te masseren meer controle krijgt over jouw gezicht en je gezichtsuitdrukking. De meeste mensen voelen zich erg prettig bij ondersteuning van mimetherapie bij het herstel.

Over het algemeen zie ik je een paar keer wekelijks op elkaar (2 a 3 keer). Indien nodig daarna afbouwend met langere periode ertussen. Dit is afhankelijk van je herstel en jouw wensen.