fysio de hoofdzaak



Bruxisme (klemmen)

Veel mensen hebben last van bruxisme. Ze spannen de kauw- en kaakspieren overmatig aan. Denk bij dit mondgedrag aan klemmen, knarsen, de tong persen, op de lip bijten, de kaak fixeren en geklemd spreken.

We onderscheiden twee soorten bruxisme: waakbruxisme (overdag) en slaapbruxisme (’s nachts). Twintig tot dertig procent van de volwassenen heeft overdag last van tandenknarsen of kaakklemmen, zo’n acht tot tien procent ook ’s nachts.

Emoties als verdriet en frustratie kunnen het klemgedrag versterken, en ook stress heeft invloed. Mensen met bruxisme kunnen dan doorbijten en zich dus letterlijk verbijten. Ook slaapstoornissen, alcoholgebruik, roken, drugsgebruik, (overmatig) cafeïnegebruik en bepaalde medicijnen worden in verband gebracht met bruxisme.

Tijdens kracht zetten en concentratie kun je ook (onbewust) klemgedrag vertonen. Daarnaast bepaalt je lichaamshouding, en daarmee de stand van je hoofd, hoe hard de spieren moeten werken. De kauw- en gelaatsspieren worden ook beïnvloed door ‘parafuncties’ als nagelbijten, kauwgom kauwen en spelen met je piercing

Klemmen en knarsen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Denk hierbij aan gebitsschade, tandslijtage, kaakklachten, oorpijn of oorsuizen (tinnitus), hoofdpijn, en pijn in de nek, hals of schouderregio.

De orofaciaal fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van deze klachten. Wil je meer weten over de behandeling? Klik hier.

In de media