fysio de hoofdzaakTinnitus (oorsuizen)

Een piep in het oor die nooit weg lijkt te gaan, een constante ruis of een vervelend gebrom. Al deze klachten vallen onder tinnitus. Het geluid kan constant aanwezig zijn, maar ook komen en gaan of veranderen in volume; dan weer harder dan weer zachter. Herken je je hierin? Dan ben je zeker niet de enige: maar liefst één op de tien Nederlanders zegt last te hebben van oorsuizen.
Tinnitus komt voor op iedere leeftijd maar naarmate de leeftijd toeneemt, neemt ook het aantal mensen met tinnitusklachten toe. Er is een plateau rond 60-79. Daarna nemen de cijfers iets af.

Tinnitus komt van het Latijnse woord Tinnitus Aurium, wat “gerinkel in de oren” betekent.

Soorten tinnitus
Er zijn twee soorten tinnitus, de subjectieve en de objectieve vorm.
* Bij de objectieve vorm hoort niet alleen de aan tinnitus lijdende persoon het geluid maar ook een buitenstaander.
* De subjectieve vorm is de meest voorkomende vorm; hierbij hoort alleen de persoon zelf het geluid (fantoomgeluid).

Ontstaan
Er zijn verschillende verklaringsmodellen voor het ontstaan van tinnitus;

Gehoorbeschadiging
Tinnitus die ontstaat als gevolg van een gehoorbeschadiging of -verlies. Dit gehoorschade kan plots ontstaan, bijvoorbeeld een hard geluid, een klap tegen het hoofd of tegen het oor. Geleidelijk verlies gebeurt bijvoorbeeld bij het ouder worden of door regelmatige blootstelling aan (te) harde muziek of lawaai.
De beschadiging kunnen zo klein zijn dat die geen problemen hoeven te geven bij het horen. Maar de hersenen proberen toch te compenseren voor de schade. Zij proberen ze het ontbrekende geluid in te vullen; waardoor tinnitus kan ontstaan.

Overprikkeling of  hyperreactie van het zenuwstelsel.
Bij overprikkeling reageert het lichaam groter dan eigenlijk nodig is. Ze zeggen ook wel eens dat de zenuwen “te gevoelig afgesteld” staan. Een voorbeeld is dat het brandalarm afgaat bij een theelichtje in plaats van pas bij een echte brand.
Overprikkeling is een reactie van de hersenenstructuren en kan plaatsvinden op verschillende gebieden van de hersenen; ook op het gebied dat verantwoordelijk is voor het gehoor. Hierdoor kunnen ‘spontaan’ geluiden ontstaan.

Somatische of Somat0-Sensorische Tinnitus
Uit onderzoek blijk dat, in een deel van de gevallen, tinnitus kan worden beïnvloed door positie en functie van het hoofd, de kaak of de nek(wervels). Dit geldt ook voor een (te) hoge spierspanning in het gelaat, kauwstelsel of de hals-, nek- en schouderspieren. Deze vorm van tinnitus wordt ook wel somatische of somato-sensorische tinnitus genoemd.

Invloed van stress op tinnitus
Tinnitus wordt vaak verergerd door stress, dit kan negatieve stress zijn (werkdruk, zorgen of verdriet) maar ook positieve stress (te druk met leuke dingen).

Als er eenmaal sprake van tinnitus dan kan de tinnitus op zichzelf ook weer stress geven. De tinnitus kan bijvoorbeeld als angstig of bedreigend worden ervaren. Wat als de tinnitus niet meer overgaat? Kan ik nog wel blijven werken? Piekergedachten of focus op de klachten kunnen tinnitus ook weer erger maken.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat ál deze factoren een rol spelen (die elkaar versterken) op het ontstaan en verergeren van tinnitusklachten.

Behandeling Tinnitus

Patiënten krijgen regelmatig te horen dat ze moeten leren leven met tinnitus. Geen prettige boodschap. Toch zijn er behandelmogelijkheden om de klachten te verminderen of dragelijker te maken.
Er is de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar de behandeling van tinnitus. Een multi-disciplinaire aanpak -waaronder ook (orofaciale) fysiotherapie, oefeningen, coaching en cognitieve gedragstherapie- blijkt het meest succesvol.

De orofaciaal fysiotherapeut kan helpen de mobiliteit van de (nek)wervels en het kaakgewricht verbeteren; de spierspanning in de hoofd- en halsregio te verminderen en ook helpen te voorkomen dat je die opbouwt. Door bijvoorbeeld aandacht voor je houding. Ook zal de orofaciaal fysiotherapeut bijdragen aan algehele ontspanning om minder bewust te zijn van geluid en de tinnitus. Advies over lifestyle of slapen kunnen ook een onderdeel zijn van de behandelingen. Hierdoor vergroten we de  draagkracht en de acceptatie van de klachten. Wil je meer weten over de behandeling? Klik hier.

Lotgenoten en informatie

Onderzoek