fysio de hoofdzaak



Op vakantie – maar wat als de hoofdpijn met je meereist

Op vakantie – maar wat als de hoofdpijn met je meereist

Afgelopen maandag was het World Brainday – the painfull truth about migraine (and headache)!

De afgelopen weken behandel ik Kim, een lieve puber van 14, in de praktijk voor hoofdpijnklachten. Het gaat heel goed met haar; het resultaat is eigenlijk om erg blij van te worden. Toch zit zij afgelopen maandag, de laatste behandeling  voor scoutingkamp en de ‘grote’ vakantie, niet met een glimlach maar is zij in tranen…  ‘Wat nou als het in de vakantie terugkomt?’

Vakantie & alle vormen van  hoofdpijnklachten: het is geen makkelijke combinatie.  Maar onmogelijk is het zeker niet. Hieronder tip en tricks om hoofdpijn tijdens je vakantie te voorkomen. 

Hoewel vakantie bedoelt is om te ontspannen hebben de meeste mensen best wat stress voorafgaand aan de vakantie. Helemaal niet vreemd. Maar dat maakt je wel wat gevoeliger voor prikkels en veranderingen. En verandering… dat is nou net het sleutelwoord van vakantie.  Je gaat weg van huis en haard, de meeste van ons ontvluchten het hollandse klimaat en je houdt je niet meer aan je dagelijkse routine.

Het begint al met de reis.
Ben je onderweg dan zijn er veel veranderingen zoals bijvoorbeeld  luchtdruk en -vochtigheid temperatuur en omgeving; het geeft veel indrukken en prikkels aan brein en lichaam.  Die disbalans kan hoofdpijn uitlokken.

Ook op bestemming ben je uit je normale ritme; je gaat later naar bed en slaapt uit. De dagelijkse bezigheden worden vervangen door luieren of juist activiteiten die je normaal niet doet. Je eet op andere tijden en andere gerechten. En de meeste mensen drinken op vakantie een glaasje alcohol extra

‘Het geheim’ zit hem in weten wat jouw triggers zijn en goede voorbereiding. Ook helpt het om je niet druk te maken over een eventuele hoofdpijn of migraine-aanval. ‘Als je weet dat je hoofdpijn kunt krijgen, hoef je je er niet tegen te verzetten. Kim kan inmiddels met een gerust hart vertrekken. Nu jij nog…

Tips & tricks

Voorbereiding

  • Wees voorbereid! En begin op tijd met de voorbereidingen zo heb je al voorpret en voorkom je onnodige stress
  • Maak je persoonlijke ‘noodpakket’ voor een aanval op een reisdag. Behalve water en je medicijnen, bevat het dingen die je comfort of verlichting geven bij een aanval. Dat kan een bepaalde geur of smaak zijn, oordopjes tegen geluid, een verkoelend oogmasker. Houd dit pakket binnen handbereik.

Stress

  • Tackle vermijdbare stressoren met een goede voorbereiding. Dus pak bijtijds in, maak een realistisch reisplan, maak goede afspraken met je gezelschap en houd je reisbescheiden binnen handbereik.
  • Zie ook vakantiestress

Medicatie

  • Vraag tijdig en voldoende medicatie aan bij je arts of specialist.
  • Check bij je vliegmaatschappij en/of land van bestemming of je hiervoor een verklaring van je arts nodig hebt.
  • Geen verklaring nodig; denk aan een medicijnpaspoort. Zo heb je een overzicht van je medicatiegebruik als je onverhoopt medische hulp nodig hebt.
  • Neem voldoende medicatie mee voor de hele vakantie. Het kan zijn dat je op vakantie vaker migraine- of hoofdpijn aanvallen hebt dan gebruikelijk, als gevolg van extra triggers.
  • Houd je (aanvals)medicijnen in je handbagage. Je kunt dan direct je medicijnen innemen zodra je een aanval voelt opkomen.
  • Zorg dat je voldoende medicatie in je handbagage hebt voor de eerstkomende dagen, mocht je onverhoopt bij aankomst niet direct bij je ruimbagage kunnen.

Prikkels

  • Bescherm jezelf tegen een overdaad aan prikkels. Draag een zonnebril tegen fel licht en vele indrukken. Oordopjes (eventueel oogmaskers) helpen je om extra prikkels buiten te sluiten. En neem af en toe even een pauze of doe een dutje.

Eten en drinken

  • Probeer niet al te veel af te wijken van je normale eetpatroon.
  • Drink regelmatig en voldoende water. Milde uitdroging is een bekende trigger voor migraine en hoofdpijn.

Onderweg

  • Maak een realistisch reisplan
  • Pauzeer regelmatig voor frisse lucht, beweging en eten en drinken – ook goed voor mensen die geen hoofdpijnklachten hebben.

En heb je toch een aanval;  Onderga het en pak je vakantie weer op.  Zoals een andere patiënte van mij zegt; ‘migraine kan ik ook hebben thuis. Ik geniet van de goede dagen tussendoor. En zo heb ik toch lekker vakantie…!’

Iedereen een  hele fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.