fysio de hoofdzaak

N. facialis parese (aangezichtsverlamming)

Aan beide kanten van uw gezicht zit een aangezichtszenuw, de 7e hersenzenuw of nervus facialis genoemd. Deze nervus facialis zorgt voor expressie van emoties of mimiek, het sluiten van uw ogen en mond en gedeeltelijk voor de smaak op uw tong.
Bij schade aan de zenuw gaat deze minder goed functioneren. Gevolg hiervan is dat één zijde van uw gezicht helemaal niet of niet meer goed beweegt. Dan spreken we van verlamming, paralyse of parese.

Mogelijke oorzaken van acute zenuwschade zijn:

  • Oorontsteking
  • trauma of operatie aan het hoofd
  • tekenbeet (ziekte van Lyme)
  • Hevige emoties
  • Tocht

Soms druk een (goedaardige) tumor op de zenuw; dan treedt de verlamming geleidelijk op.
De meest voorkomende aangezichtsverlamming is Bell’s Parese.

Bell’s Parese

Deze vorm van aangezichtsverlamming is genoemd naar de Engelse chirurg Sir Charles Bell (1774-1842). De verlamming wordt door het herpes – koortslip- virus veroorzaakt. Dit virus kan een sluimerend bestaan leiden in zenuwweefsel. Het kan weer actief worden na blootstelling aan tocht, een groot temperatuursverschil, heftige emoties en stress. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de nervus facialis en ontstaat er teveel druk op de zenuw. Waardoor er (tijdelijk) verlammingsverschijnselen ontstaan.

Behalve eenzijdige aangezichtsverlamming kunnen er ook andere verschijnselen opspelen zoals; pijn in en rondom het oor, verminderde tolerantie voor geluid en een verstoorde smaak op de helft van de tong.

Prognose

Een Bell’s Parese geneest vaak binnen 6 tot 8 weken spontaan en volledig. Over het algemeen geldt dat er tot een jaar na het begin van de klachten herstel mogelijk is. Daarna meestal niet meer. Restverschijnselen na een aangezichtsverlamming kunnen uw dagelijks leven beïnvloeden; zoals ongewenste bewegingen (synkinese), strakke spieren of krokodillentranen.

Behandeling

Bij een recente Bell’s Parse is het verstandig om een paar weken (relatieve) rust te nemen om het natuurlijke genezingsproces zoveel mogelijk te bevorderen. Dat betekent dus niet dat u niet gewoon uw dagelijks leven mag oppakken. Maar een marathon lopen is ook weer overdreven.

De orofaciaal fysiotherapeut kan u ondersteunen bij een aangezichtsverlamming met zogenaamde mimetherapie en adviezen voor in de dagelijkse praktijk. Zodat u minder last heeft van uw klachten in de herstelfase.

Heeft u al langer een aangezichtsverlamming? Of herstelt u niet volledig? Dan krijgen patiënten wel eens te horen dat ze er maar mee moeten leren leven.  Maar ook dan kunt u terecht voor orofaciale fysiotherapie. Wilt u meer weten over de behandeling bij aangezichtsverlamming klik dan hier.