fysio de hoofdzaak



Vakantie! Kijk je er naar uit… of zie je er tegenop? Hoe om te gaan met vakantiestress

Vakantie! Kijk je er naar uit… of zie je er tegenop? Hoe om te gaan met vakantiestress

Voor veel mensen staat de vakantie weer voor de deur. De meeste van mijn patiënten – en ikzelf ook- kijken er erg naar uit.
Wij hopen op zon, rust en ontspanning, lekker eten, tijd met gezin of geliefden, de accu weer opladen en natuurlijk inspiratie voor het komende jaar… Echter, voor veel mensen brengt reizen ook spanningen met zich mee. En dat is jammer; het zou je vakantie nog bederven. En je kan er juist pijn in je hoofd, opgetrokken schouders en kaakklachten van krijgen.

Met deze adviezen en tips, ik spreek óók uit eigen ervaring, kun je een groot deel van het vakantieleed voorkomen. En genieten van je vakantie zoals het bedoelt is.

Goede voorbereiding
Voor dat je vertrekt is er van alles te doen. Inpakken, kleding, eten en drinken voor onderweg, de kat verzorgd achterlaten en wie doet de plantjes? Niet de dag voor vertrek beginnen, maar ruim van tevoren lijstjes maken of kijk op internet voor een standaardlijstje (lekker makkelijk).

Wees wel realistisch in wat er vooraf moet gebeuren

Werk
Veel mensen willen alles af hebben voordat ze het werk achterlaten. Goed dat je jouw collega’s niet wilt laten zitten Maar kan dat eigenlijk wel?  En moet dat ook?
Bij navraag blijkt dat je collega’s -of in mijn geval patienten- jou ook je vakantie gunnen. En met een beetje planning en goede overdracht is extra werken dus helemaal niet nodig. Plan rustig naar je vakantie toe en bouw juist af.

TIPS:
Zet je out-of-office reply al een dag eerder aan en zet hem een dag later uit dan dat je eigenlijk terugkomt.
Geef in je out-of-office reply duidelijk aan of de mail gelezen wordt en bij wie mensen terecht kunnen voor vragen die niet kunnen wachten.
En spreek met je collega’s af dat ze je eerst appen als ze je toch echt even moeten bellen. Spreek vooraf af op welke tijd je daarvoor beschikbaar bent.

Ook thuis moet er nog vanalles…
Ikzelf wil graag lege wasmanden bij vertrek – immers; wij kamperen, ik kom ook weer thuis met was -maar dan van drie weken.  En ik vind het ook wel  handig om een schone en liefst erg lege koelkast achter te laten.
Maar ik had ooit een patiënte die voor iedere vakantie al haar gordijnen ging wassen. Zo deed haar moeder dit namelijk ook altijd. Maar moet dat écht voor je weggaat, vroeg ik opperste verbazing. Nee, zei zij toen zelf ook, dat hoeft eigenlijk helemaal niet! Welke gewoontes heb jij voor vertrek. Eerlijk zijn…

Ga uitgerust op pad
Paradoxaal genoeg, is het verstandig om uitgerust op vakantie te gaan. Het idee dat je op vakantie wel zal bijslapen, is een mythe. Oververmoeidheid aan het begin van de vakantie draagt bij aan heftige ruzies in de auto of vliegtuig op weg naar de bestemming. Neem dus een paar dagen eerder vrij om even af-te-draaien en in alle rust je voorbereidingen te doen.

Wij zijn ooit overgestapt van een tent naar een vouwwagen. Met de tent hadden we twee dagen nodig om alles goed in de auto en karretje te krijgen. Met de vouwwagen waren we in een halve dag klaar. Omdat we niet eerder weg konden – zoon was nog op scoutingkamp-  hadden we een dag over. Wat te doen? Nou … uitslapen, rustig ontbijten. We zijn in eigen land maar gaan recreëren; beetje fietsen, strandje, terrasje, uiteten- we hadden tenslotte een lege koelkast-  en nog lekker een nachtje in eigen bed. Meest ontspannen vakantie ooit. Nu bouwen we die dag extra standaard in. Eigenlijk is je vakantie dan al begonnen.

Vertrek op tijd of breek de reis in delen
Vertraging, files en vakantiedrukte horen erbij; maar ook (auto)pech of een verkeerde afslag… Het kan allemaal gebeuren.  Zorg dat je voor de reis meer tijd uittrekt dan eigenlijk nodig is. Zo heb je geen stress als het even tegenzit. Vertrek je met het vliegtuig; je kunt voorafgaand ook een hotel boeken bij de luchthaven. Dan ben je al ‘op vakantie’ en kom je zeker niet te laat.

Pauzes tijdens de reis
Ook tijdens de reis is het slim om je lichaam rust te gunnen. Strek in het vliegtuig regelmatig je benen. En doe op een lange vlucht gerust een dutje. Met de auto; neem na twee uur autorijden even rust en frisse lucht. Even uit de auto, beweeg en rek-en-strek. Goed voor lichaam en geest. Zo kan je weer veilig verder.

Accepteer dat er dingen mis kunnen gaan
Iedere reiziger weet dat er onvermijdelijke praktische tegenslagen als (geluids)overlast van medereiziger, volgeboekte hotels, rotweer, mankementen of lekkende tenten zullen zijn. Dus de kunst is er niet direct van slag van te raken.

Laat je lichaam aanpassen
Gun je lichaam de tijd en rust om zich aan te passen aan een of meerdere dagen op reis, andere temperatuur, omgeving en ritme. Ga na aankomst niet in de brandende zon de tent op zetten. Eet en drink eerst wat; misschien even in het zwembad en dan die tent of installeren in je hotelkamer.

Ook de eerste dagen hoef je niet de hoogste berg te beklimmen, op kanotocht of alle excursies af te vinken. Acclimatiseer en neem de nieuwe omgeving even in je op. Die kerk of glijbanenpark staat er volgende week ook nog wel.

Verwachtingen en goede afspraken
Bespreek wat alle partijen van de vakantie verwachten en willen.  Wat is jouw ideale vakantie; lezen in boekje op het strand of wil je graag wat zien of beleven? En hoe zit met jouw gezelschap? Zitten jullie niet op één lijn?  Is er wellicht een compromis mogelijk?

Regel ook de praktische zaken
Wat en waar eten we vandaag? Wie kookt er eigenlijk? Wie ruimt op en doet de was? Het is niet fijn als er maar één persoon van het gezelschap dit allemaal regelt of bepaald. Iedereen is tenslotte op vakantie.

Je neemt jezelf (en je zorgen) mee
Natuurlijk helpt de letterlijke en figuurlijke afstand die reizen biedt vaak om de dagelijkse drukte en problemen te relativeren. Maar ze zijn er nog wel. Als je vooraf weet (en afspreekt met elkaar) is het minder vervelend als het af-en-toe naar boven komt. En na wat rust kijk je er misschien ook anders tegenaan.

Laptop,TV en smartphone
Je bent op vakantie; laat ze eens lekker uit. Als het echt moet kijk dan maar één keer per dag op een afgesproken tijd (met je reisgenoten en de achterblijvers). Bedenk;  Niemand is onmisbaar. Neem afstand, kom tot rust. Doe eens even lekker niks. En geniet van de zon, het eten, de omgeving en je gezelschap.

Fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.