fysio de hoofdzaak



Slaaptherapie

slaapproblemen

Wat is een slaapcoach?
De slaapcoach een gespecialiseerde fysiotherapeut die opgeleid is tot slaapcoach en biedt slaaptherapie aan. Fysio de hoofdzaak heeft veel ervaring met het behandelen van verschillende slaapproblemen zoals moeite met inslapen, moeite met doorslapen en te vroeg wakker worden.

Behandeling van slaapproblemen
Bij slaapproblemen gaat het vaak om complexe problemen. De eerste keer nemen we de tijd om kennis te maken en een goed beeld van jou en de klachten te krijgen. Daarom reserveren we tijdens het eerste consult dubbele tijd (50 minuten; een intake + een behandeling). De meeste patiënten ervaren dit als prettig en de ervaring leert dat dit leidt tot effectieve behandelingen.

Tijdens dit eerste consult gaan we in gesprek. We hebben het over het ontstaan en beloop van de klachten en hoe het nu gaat. Er is een relatie tussen slaapklachten en de mentale gesteldheid. Je kunt ook vragen verwachten over zogenaamde psychosociale factoren zoals takenpakket, werkdruk, gezin, life-events, stress of verdriet. Met andere woorden: waar ben je druk mee? En waar maak jij je druk over?

Ook maak ik gebruik van verschillende vragenlijsten; waaronder het slaapdagboek.

Slaapdagboek
Met een slaapdagboek wordt vaak duidelijk welke problemen of gewoontes jouw slaap verstoren.
Als je in de gelegenheid bent dan is het makkelijk als je dit voorafgaand aan de intake alvast invult. Als je wilt kun je deze hier alvast downloaden.

Opzet van de behandeling
De behandeling van slaapproblemen is maatwerk, iedereen is net even anders. Echter er zijn wel vaste onderdelen die in (bijna) elke de behandeling terugkomen. Hieronder kun je er meer over lezen.

Stappen in de behandeling

  • Intake en anamnese
    Kennis maken en inzicht krijgen in de slaapproblemen. Door middel van een vraaggesprek en vragenlijsten over jouw gewoonten en gedrag. Maar ook je takenpakket en zorgen, stress en belastbaarheid en slaperigheid overdag.
  • Slaapvoorlichting
    In deze stap krijg je uitleg over slapen en welke factoren hierop van invloed zijn.
  • Bevorderen slaapfactoren
    In deze stap scheppen we de voorwaarden voor een goede slaap. Je gaat leren en welke omstandigheden slaap bevorderen.
  • Opbouwen van slaapdruk
    Door meer van (lichamelijke) activiteiten bouw je slaapbehoefte of slaapdruk op. Je leert hoe je deze kunt inzetten om je slaapvenster optimaal te benutten.
  • Verbeteren van de lichamelijke conditie
    Meer bewegen zorgt voor een betere conditie maar ook dat hormonale processen in het lichaam beter verlopen die je helpen in te slapen en overdag beter te functioneren.
  • Negatieve gedachten en piekeren
    Piekeren is een belangrijkste factor in slaapproblemen. Daarom pakken we dat aan. Belangrijk is te weten waarover je piekert? En is het mogelijk om hier iets aan te doen? Maar vooral ook leer je hoe je zelf weer controle kunt krijgen over je piekergedachten.
  • Stress verminderen en ontspannen
    In deze stap leer je ontspannings- en ademhalingsoefeningen die je helpen om mentale en lichamelijke spanning naar beneden te krijgen. Deze helpen je direct om beter te slapen.
  • Doorzetten & afbouwen
    Nu je weet wat er moet gebeuren, is het een kwestie van volhouden. Nu leer je hoe je omgaat met teleurstellingen en slechte dagen. Daarnaast behandelen we veelvoorkomende obstakels. In deze stap hebben we afbouwend contact om je op de goede weg te houden en eventuele vragen te beantwoorden of om nog een specifiek puntje op de ‘i’ te zetten.
    Als je eenmaal goed slaapt, kun je een aantal zaken die je geleerd hebt misschien weer achterwege laten. In deze stap leer je te vertrouwen en weer slapen als iemand die nooit slaapproblemen gehad heeft.

Resultaat en behandelfrequentie
De meeste mensen ervaren na 5 sessies al resultaat. Over het algemeen zie ik je een paar keer wekelijks op elkaar (3-5 keer). Indien nodig daarna afbouwend met langere periode ertussen. Dit is afhankelijk van jouw situatie en je wensen.

Zit je in een moeilijke of drukke situatie of ervaar je veel stress? Dan kan de behandeling ook iets langer duren.