fysio de hoofdzaak



slapeloosheid in de overgang

slapeloosheid in de overgang

Slapeloosheid in de overgang daar hebben veel vrouwen last van. Wat gebeurt er eigenlijk in de overgang? En hoe komt het nou dat je slecht(er) slaapt? Je leest het hieronder en natuurlijk tips om je beter te laten slapen.

A-typische overgangsklachten

Slecht(er) slapen in de overgang. Het komt bij zo’n 40 tot 50% van de vrouwen in de overgang voor. Het wordt als a-typische overgangsklacht worden gezien, net als bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Het zijn allemaal klachten die voorkomen tijdens de overgang, maar niet duidelijk samenhangen met de veranderingen van de hormonen.

Wat gebeurt er eigenlijk in de overgang?

Tegen je vijftigste raken de eitjes op die je bij de geboorte al meekrijgt. Hiermee vermindert de productie van het hormoon oestrogeen en daarmee verandert de hormoonspiegel. Voor lichaam en geest heeft dat grote gevolgen en dat is wel even wennen.

Iedere vrouw heeft een ander aantal eitjes. Na het laatste eitje stopt de menstruatie. Gemiddeld is dit rond de 52 jaar. Dit noemen we menopauze. De jaren hiervoor en een aantal jaren daarna heet de overgang. Dit kan 8 tot 12 jaar duren. Vrouwen van boven de 45 zijn vrijwel allemaal begonnen met de overgang – ook als ze nog niks of weinig merken.  Echter de meeste vrouwen ervaren wel symptomen van de overgang zoals dus slapeloosheid.

Slapen en ouder worden

Overigens is het zo dat de behoefte aan slaap afneemt als je ouder wordt. Ouderen slapen lichter en korter. Je ligt dan klaarwakker in je bed te woelen, omdat je gewend was aan een bepaalde tijd slaap. Maar je lichaam heeft dat nu niet meer nodig.

Slapen en stress en levenstijl

Maar ook stress, veranderingen in levensstijl, je gezondheid en de relatie met je partner kunnen een oorzaak zijn. Slaapgebrek leidt in ieder geval tot vermoeidheid tijdens de dag en kan ook de oorzaak zijn van andere ongemakken.

Slapeloosheid hoeft dus niet per se te maken te hebben met de overgang. Maar het kan dus wel.

Slapeloosheid aanpakken

Ben je er van overtuigd dat de slapeloosheid een overgangsklacht is? Dan is er wel het een en ander aan te doen.

  • Vermijd stress en spanning als je kunt; Kijk eens kritisch naar alles wat je doet en ‘moet’. Moet dit allemaal echt? Of kun je (tijdelijk) dingen laten of door een ander laten doen.
  • Zorg voor ontspanning; bezuinig niet op je hobby’s en de zaken waar je energie van krijgt
  • Sport of beweeg zo veel mogelijk; dit heeft een positief effect op je hormoonhuishouding. Maar probeer het niet ‘s avonds te doen. Liever ’s morgens of ’s middags
  • Ga regelmatig naar buiten; zonlicht zorgt voor vitamine D dit is een grondstof voor veel hormonen
  • Ga op een vaste tijd naar bed en doe het raam open in de slaapkamer. Dit zorgt voor koeling en extra zuurstof.
  • Let op je voeding; weinig suikers, cafeïne of alcohol
  • Slaap bloot of draag luchtige kleding in laagjes; dan kun je bij een warmteaanval ook iets uitdoen.
  • Gebruik geen zware dekens. Handig is om onder een dekbed nog een apart laken te gebruiken, zodat u het dekbed af kan gooien als u het te warm krijgt.
  • Een exta grote handdoek in bed kan vocht opnemen zodat je niet het hele bed hoeft te verschonen
  • zorg voor een gezond lichaamsgewicht.

Verder gelden alle tips die voor iedereen gelden blij slaapklachten.  Werken al deze tips niet? Dan  is het aan te raden om te kijken of slaaptherapie misschien helpt bij het tegengaan van slapeloosheid. Wil je weten wat een slaapcoach voor jou kan doen? Kijk dan even op de site of maak een afspraak.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.