fysio de hoofdzaakGoede voornemens en Dry January of IkPas-actie

Goede voornemens en  Dry January of IkPas-actie

Welkom in 2021!
Januari; de maand vol kansen en uitdaging. En natuurlijk hebben we bij aanvang van dit nieuwe jaar ook weer goede voornemens; een steeds populairder fenomeen is dry january of de IkPas-actie. Het gegeven is simpel: je drinkt de hele maand januari geen druppel alcohol.

De redenen om hieraan mee te doen zijn heel divers.
Een veelgehoorde reden is een startpunt om langdurig te matigen met alcohol. Er zijn ook mensen die het een uitdaging vinden. Kijken of ze het vol kunnen houden. Of willen weten welke rol drank eigenlijk (onbewust) in het leven speelt. En natuurlijk kun je de drank laten staan omdat je wilt afvallen, geld besparen en een goed rolmodel wil zijn voor je kinderen.
Na al het eten en drinken van de decembermaand en lockdown; lijkt het mij wel gezond om het lichaam even rust te geven; detoxen en resetten.  Ook ben ik erg benieuwd welke fysieke voordelen het geeft. Je begrijpt het al; Ik ga het doen!

Voordelen
Maar gemakkelijk is het niet (altijd). Je moet sterk in je schoenen staan. Als je weet wat je ermee kunt winnen is het makkelijker; Hieronder staan er een paar voordelen op een rijtje. Welke reden geldt voor jou?

Verbeteren gezondheid
Met name je lever is je dankbaar. Maar ook het glucosegehalte in het bloed daalt waardoor buikvet afneemt en ook het cholesterolgehalte daalt. Vele voordelen dus.

Betere weerstand / verhogen immuunsysteem
Een gezond en uitgerust lijf kan zich beter wapenen tegen gevaren van buitenaf. Daarnaast kan alcohol leiden tot inwendige ontstekingen. Daar moet je lichaam zich vervolgens tegen verzetten en dat kost energie die je niet elders kunt gebruiken. Drink je niet dan ben je dus fitter en gezonder. Dus mocht je binnenkort een drukke periode hebben en kun en wil je niet ziek worden? Doe dan mee aan Dry January.

Afvallen
Alcohol is op verschillende manieren slecht voor de lijn. In alcohol zit veel calorieën; daarbij zorgt alcohol ervoor dat je iets losser wordt. Je neemt dan makkelijker een tweede glas. En dat lekkere stukje kaas of bitterbal kan er dan ook wel weer bij. Zo krijg je meer calorieën binnen dan je eigenlijk wilt.

Geld besparen
Drank is erg lekker maar niet goedkoop. Door een maand niet te drinken kun je een hoop geld besparen.

Beter slapen
Alcohol heeft namelijk ook invloed op je slaap; je slaapt meestal wel makkelijker in. Maar de kwaliteit van de slaap neemt af. Ook wordt je vaak tussentijds wakker.  Dit wil je niet want een goede nachtrust is het beste wat je aan je lichaam kunt schenken. Een ALP (AlcoholLoze Periode) kan dus ook een slaapmaand worden!

Heb je ondanks de alcoholvrije periode toch last met slapen? Lees hier de tips voor een goede slaaphygiene. Heb je proffessionele hulp nodig? Bij fysio de hoofdzaak terecht voor slaaptherapie.

Volhouden!
Om goede voornemens vol te houden is al een hoop geschreven; ook door mij. Lees vooral de voorgaande blog(s). Hierbij de specifieke tips om door een droge januari maand te komen:

Blijf uit de buurt van verleiding
Je moet jezelf natuurlijk niet gaan opsluiten met een flesje water, maar pas goed op. Als je regelmatig op plekken komt waar je gewend bent om te drinken, is de kans groter dat je de fout in gaat. De kroeg, restaurants, de voetbalkantine, etc. Ben je toch in een omgeving met een hoog alcohol-gehalte? Schreeuw het bij wijze van spreke van de daken. En zeg aan het begin van de avond (als je nog vol motivatie en overtuiging bent) dat je meedoet met een alcoholvrije periode. Dan hoef je niet de hele avond nee te zeggen op aangeboden drankjes van je gezelschap.

Blijf bezig en actief
De grootste tegenstander in deze strijd is je brein. De meeste mensen gaan tijdens deze maand zeker een paar keer denken aan een koud biertje of mooie volle rode wijn. Daarom is het belangrijk om afleiding te hebben. Neem bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool, ga puzzelen of volg een cursus. Houd jezelf fysiek en mentaal in beweging.

Doe het samen!
Samen sta je sterk en dat geldt ook voor deze uitdaging. Overtuig iemand die dichtbij je staat om mee te doen. Je slagingskans schiet omhoog als je iemand hebt die hetzelfde doormaakt. Jullie kunnen elkaar steunen en ook meteen in de gaten houden.

Houd het leuk!
De fysieke voordelen en het euforische gevoel wanneer je Dry January hebt doorstaan is natuurlijk waar je het voor doet. Maar vergeet niet jezelf onderweg te laten weten dat je goed bezig bent. Haal na de eerste week een mooie bos bloemen of beloon jezelf halverwege met een nieuwe outfit. Zo blijf je gemotiveerd om de hele maand vol te maken.

Gezonde cravings
Als je geen alcohol meer mag drinken, is de kans groot dat je het gaat vervangen door iets anders. Dat kan van alles zijn, maar vaak zijn het niet de meest gezonde opties. Dat is niet perse slecht, maar wel zonde. Als je snacks en snaai gaat eten doe je, je lijf geen lol. Zorg daarom dat je alle junkfood de deur uit doet en gezonde snacks in huis haalt. Win-Win eigenlijk.

Alcoholvrije varianten
Er gaat een wereld voor je open. Tegenwoordig zijn er zo veel lekkere alternatieven zonder alcohol. Ga experimenten.

En bereid je voor op eventuele ontwenningsverschijnselen
Je kan de eerste dagen wat onrustig zijn; iets missen. Ook hoofdpijn (net zoals wanneer je stopt met koffie of sigaretten). En ook kun je even minder goed slapen. Meestal omdat je gewend bent om alcohol als inslaper te gebruiken. Maar dat is gelukkig snel over. Als die eerste fase voorbij is zul je zien dat je dieper slaapt en dat je slaap van betere kwaliteit is. Dus hou vol, met een paar dagen moet het beter gaan!

En is het gelukt? Chapeau! Je mag trots op jezelf zijn.
En als het met alcohol kan, dan kan het ook met chocolade, koffie of roken. Maar dat is een weer een uitdaging voor een volgende keer…

Succes!

  • Mariëlle

    Super leuk en informatief stukje!! Ik doe vanaf 1 januari mee en ik kan het zeker aanbevelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.