fysio de hoofdzaak



Beugelbekkie

Beugelbekkie


In mijn jeugd heb ik zeven jaar een beugel gedragen. Van blok naar buitenboord om mijn kaak te vergroten en daarna de plaatjes- of slotjesbeugel.  Op mijn negentiende was het eindelijk klaar en had een pracht van een gebit.
Helaas, binnen een half jaar begonnen de eerste tanden zich alweer naar achteren te bewegen vanwege gebrek aan ruimte. Maar opnieuw aan de beugel? Nee! Ik, als kersverse studente op kamers ver weg van de orthodontist, zag dat écht niet zitten.

Nu, ouder en wijzer, kreeg ik spijt. Het bleek dat mijn onder tanden een geheel eigen leven zijn gaan leiden.  Ze zijn schots en scheef gaan staan. En daarmee kon ik ze eigenlijk niet meer schoonhouden. Nu ben ik de trotse eigenaar van een gebit zonder gaatjes. En dat wil ik wél zo houden.
En eerlijk is eerlijk; als je eenmaal weet dat je tanden niet meer recht staan, glimlacht het toch minder breed. Ook een belangrijke factor om de beugel toch nog eens te heroverwegen.

Afgelopen week heb ik via tandheelkunst te Woerden een heel nieuw soort beugel gekregen; een zogenaamde invisalingn. Het is praktisch onzichtbaar en het werkt heel erg snel.
Als bijkomend voordeel kan de beugel tijdens het eten even uit. En daarna kun ik ook weer goed poetsen. Ook is het een minder pijnlijk dan ik mij van de vorige keer  herinner; al is het helaas voor mij niet hélémaal pijnvrij. Ik heb deze eerste dagen toch wat last van gevoelige tanden, nek- en hoofdpijn.

Gelukkig weet ik als orofaciaal fysiotherapeut precies wat ik daar aan kan doen.

Plaatsen van de beugel
Het plaatsen van de beugel doet geen pijn. Wel kan eten, en dan vooral bijten, in het begin of als de beugel is afgesteld wat last veroorzaken. Hoe gevoelig het gebit is, verschilt van persoon tot persoon. Ook het soort beugel kan hier invloed op hebben. Gemiddeld duurt het twee weken om aan een nieuwe beugel te wennen en meestal gaat spreken dan ook weer (bijna) normaal.

Wat veroorzaakt de pijn van een beugel?

Vlak na het plaatsen of wanneer de beugel is aangedraaid kan het gebit gevoelig zijn. De precieze oorzaak is onbekend. Een van de verklaringen is dat dit komt doordat er tijdelijk meer druk op je tanden komt te staan en dat de zenuwen gevoelig zijn. Ook kan het zijn dat de  gevoeligheid komt doordat er een ontstekingsreactie plaatsvindt bij het verplaatsen van de tand. Hierbij zou er aan de ene kant van de tand bot afgebroken worden en juist aan de aan de andere kant van de tand worden aangemaakt.
Dat je gevoelige tanden kunt krijgen weten de meeste mensen wel; maar dat je ook kaakgewrichtsklachten, oorpijn en/of hoofdpijn kunt krijgen van je nieuwe beugel is niet iedereen bekend.

Spierpijn en kaakgewrichtsklachten?

Tijdens of na het dragen van een beugel kunnen veranderingen in de kaakgewrichten voor spierpijn in het gelaat, hoofdpijn of oorproblemen of kaakgewrichtsklachten zorgen.

De gezondheidstoestand van het kauwstelsel zoals de kauwspieren en het kaakgewricht wordt door veel factoren bepaald;  zoals schade in je voorgeschiedenis (bijvoorbeeld een klap tegen het hoofd of een val), atrose/artritis, erfelijke aanleg, (ernstig) tandenknarsen of klemmen – en een ding in je mond kan dit gedrag ineens verergeren.  Maar ook stress, lichaamshouding en slaapgewoonte kunnen van invloed zijn.
En het dragen van de beugel en de krachten die tijdens het beugeltraject op het kauwstelsel komen kunnen dan net de druppel zijn om klachten te doen ontstaan. Geef paniek; er is vaak iets aan te doen.

Heb jij symptomen van kaakgewrichtsklachten, zoals pijn, knappende geluidjes en een moeilijk te openen en te sluiten mond en draag je een beugel? Meldt dit even bij je tandarts/ortodontist.
Maar met of zonder beugel? Je kunt ook altijd een afspraak maken bij de orofaciaal fysiotherapeut.

 

 

  • Marielle van der Klink

    Echt super stoer van je dat je dit avontuur bent aangegaan!

  • Marie Sanders

    Mijn man wil ook graag een onzichtbare beugel, het in en uit kunnen doen voor eten is een grote plus. En hij wil geen plaatjesbeugel, dus dit is de best optie voor ons. We hebben deels met dank aan dit artikel de beslissing gemaakt. Fijn geschreven en goed om inzicht te krijgen in iemands perspectief.

  • saskiav

    Graag gedaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.