fysio de hoofdzaakVergeet je tandenborstel niet… Hoe moet je eigenlijk tandenpoetsen?

Vergeet je tandenborstel niet… Hoe moet je eigenlijk tandenpoetsen?

Patiënt belt naar de fysio op dat hij niet kan komen op de afspraak; ik ben namelijk mijn tandenborstel vergeten…?!

Bij de orofaciaal fysiotherapeut gaat het soms net beetje anders dan wat de meeste mensen gewend zijn bij een reguliere fysiotherapeut. Als kaakfysio werk ik namelijk ook regelmatig in de mond. Daarom staat op de website dat het fijn is als je vooraf even je tanden poetst (en dat doe ik zelf dan natuurlijk ook). Maar geen nood als je het een keer vergeten bent. Ik heb tandenborstels genoeg in de praktijk. De patiënt  kon dus gewoon komen.

Maar waar moet je nu op letten bij het tandenpoetsen? Hierbij de belangrijkste punten:

 • Poets twee maal per dag
 • Kies een zachte tandenborstel
 • Kies een tandenborstel met een kleine kop
 • Gebruik een fluoride tandpasta;
 • Een erwtje tandpasta is voldoende
 • Poets met aandacht;
  • met name de overgang van de tand/kies en het tandvlees is belangrijk; zet de borstel schuin neer.
  • Maak korte horizontale bewegingen
  • Houd een vaste volgorde aan; de zogenaamde 3 B’s. Eerst de Binnenkant, dan de Buitenkant en tot slot de Bovenkant.
  • Poets zonder kracht; Houd de tandenborstel vast als een potlood; tussen duim en wijsvinger
 • Probeer naast het poetsen dagelijks te tandenstokken en/of flossen voor een diepere reiniging
 • En vergeet niet na het poetsen naar jezelf te glimlachen; je bent goed bezig!
 • Margriet

  Leuk plaatje en leuke laatste tip Saskia

 • Vincent Rondwijk

  Bedankt voor het delen van dit interessante artikel over tandenpoetsen. Ik ben mijn kinderen aan het leren om zelf hun tanden te poetsen. Ik ga deze punten uitprinten en in onze badkamer hangen. Zo kunnen ze de belangrijke stappen niet vergeten!

 • Marie

  Ik geloof dat het met name belangrijk is om kinderen te leren tandenpoetsen met aandacht. Zo poetsen ze hun gebit goed schoon, zonder dat ze plekken vergeten. Wij hadden vroeger altijd een poster in onze badkamer hangen met een stappenplan. Dit heeft onze kinderen goed geholpen met het poetsen!

 • Maria ten Hoeve

  Bedankt voor dit artikel. Ik wist niet dat er zoiets bestond als kaakfysio, maar er zijn denk ik veel mensen die dit goed kunnen gebruiken. Tandenpoetsen doen we elke dag, minstens twee keer, maar daardoor kunnen er ook slechte gewoontes inslijten. Poets met aandacht vind ik daarom een goede tip, dankjewel!

 • Tom Hoekstra

  Bedankt voor deze tips over tandenpoetsen van de orofaciaal fysiotherapeut. Mijn dochter heeft moeite met tandenpoetsen en vind het daarom niet leuk. Hopelijk kunnen deze tips haar (en mij) helpen!

 • saskiav

  Zeker!
  Wat een leuke vraag; binnenkort zal ik een stukje plaatsen over tandenpoetsen bij kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.