fysio de hoofdzaakDruk, druk, druk? Leer minder moeten!

Druk, druk, druk? Leer minder moeten!

Druk, druk, druk…
We hebben een druk leven, werk of een bedrijf,  studies, kinderen, mantelzorg voor (groot)ouders, er is een nieuw boek dat je moet lezen en een film die je moet hebben gezien. En dan moet je ook nog tijd hebben voor je gezin, elkaar, je beste vriendinnen en sociale contacten.  Dus even doorbijten, schouders eronder en kop op en gewoon doorgaan.
Veel mensen in onze maatschappij -en zeker in mijn praktijk- zijn oververmoeid, overbelast en hebben last van chronische stress. En dat geeft (orofaciale) klachten zoals kaakklachten, bruxisme, hoofdpijn en nekschouderklachten.

Moeten
We ‘moeten’ van alles!  Dus hebben we een overvolle agenda . Je kunt nog  zoveel taken in je agenda zetten… als mens heb je geen onbeperkte energie en concentratievermogen op een gegeven moment loopt je hoofd over. In iedere agenda moet tijd zijn voor slaap, rusten, beweging, ontspanning en zelfs lummelen.

Hieronder handvatten van de fysio hoofdzaak om je te helpen aan een minder volle agenda en vooral een minder vol hoofd te krijgen!

Goed is goed genoeg!
Dit is er eentje die ik zelf lastig vind. In mij schuilt een perfectionist. Maar moet alles nou perfect? Lukt dat? En hoeveel tijd energie en moeite is dat waard? Of is iets minder goed; dan bespaar ik mijzelf veel tijd en moeite. Ik probeer het tegenwoordig wel eens…En wat blijkt? Goed is vaak goed genoeg!

Klaar is klaar!
Laten we eerlijk zijn; het is toch nooit klaar?! Er is altijd – maar dan ook echt altijd – nog wel wat te doen. Als je, je dit realiseert, hoef je ‘klaar’ ook niet (meer) na te streven. Stel haalbare doelen op een dag. Sta stil bij wat je vandaag hebt bereikt. Morgen weer een dag.

Moet ik dit nu doen?
Deze zin gebruik ik veel in de praktijk; het helpt je te bepalen of het echt ‘moet’. En prioriteit te geven aan zaken of taken. Iedere keer kun je de nadruk op een ander woord leggen.

 • MOET ik dit nu doen?
  moet het echt? En van wie dan? Van mijzelf of moet dit van een ander? Wat is het ergste wat er kan gebeuren als ik het niet doe?
 • moet IK dit nu doen?  Ben ik de enige die dit kan doen, is dit mijn verantwoordelijkheid, is dit mijn taak, Kan ik hulp vragen? Samen doen? Of het iemand anders laten doen? Kun je het (tijdelijk) laten?
 • moet ik DIT nu doen?
  heeft dit prioriteit, is dit belangrijk? En voor wie is dit belangrijk?
 • moet ik dit NU doen?
  Is dit urgent? Is dit het beste moment? Of kan het ook later? En kan je het efficiënt(er) inplannen?
 • moet ik dit nu DOEN?
  Kan ik het? Kan iemand anders dit beter/sneller? En wat heb ik nodig om dit (goed) te doen (materiaal of situationeel)?

Heb je bij één van deze zinnen een néé?! Bedenk je dan dat je beter iets anders kunt gaan doen.

En even niks doen mag natuurlijk ook. Dat is juist goed. Neem dagelijks de tijd om te pauzeren, ontspannen, rusten en te niksen. Dan kun je de accu weer opladen. En wat blijkt? Na een moment van ontspanning werk je vaak beter en efficienter!

Ik ga daarom nu even lekker op de bank hangen met een kop koffie. Want dat moet!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.