fysio de hoofdzaak

Werkwijze; wat kunt u verwachten?

Eerst een intake

Bij hoofd- en halsklachten gaat het vaak om complexe problemen. De eerste keer nemen we de tijd om kennis te maken en een goed beeld van u en uw klachten te krijgen. Daarom reserveren we tijdens het  eerste consult dubbele tijd (50 minuten; een intake + een behandeling). De meeste patienten ervaren dit als prettig en de ervaring leert dat dit juist leidt tot effectieve behandelingen.

Als orofaciaal fysiotherapeut zal ik andere onderzoekstechnieken gebruiken dan de reguliere fysiotherapeut. Hieronder kunt u lezen waar de behandeling in verschilt.

Anamnese

Tijdens een vraaggesprek wordt dieper ingegaan op uw klachten; het ontstaan en beloop van uw klachten. Er kan worden gevraagd naar uw gebit en tandheelkundige ingrepen omdat deze invloed kunnen hebben op de klachten.
Er is een relatie tussen klachten aan het hoofd en de mentale gesteldheid. U kunt vragen verwachten over zogenaamde psychosociale factoren zoals werkdruk, gezin, life-events, stress of verdriet. Met andere woorden; waar bent u druk mee? En waar maakt u zich druk over?

Onderzoek

Het onderzoek zal zich richten op het hele hoofd- en halsgebied. Hierbij kan het zijn dat ik in uw mond kijk.  Ook kom ik bij onderzoek met mijn vinger in uw mond. Er wordt gekeken naar uw kaakgewricht, de wervels van de nek en rug en de spieren in uw gezicht en het nek-, schoudergebied. Daarnaast kijk naar u en uw lichaam als geheel en hoe dit functioneert. Zo krijgen we een duidelijk beeld over uw klachten.

Behandelplan

Naar aanleiding van de intake zal ik met u bespreken wat uw klachten inhouden en wat de behandelmogelijkheden zijn. In overleg met u zullen we een behandelplan op maat opstellen voor uw specifieke klachten, situatie, wensen en mogelijkheden.

De behandeling begint over het algemeen met inzicht in uw klachten. Ik geef informatie over het ontstaan van uw klachten en de invloed van stress op uw herstel en belastbaarheid. Daarnaast spelen uw lichaamshouding en (mond)gewoonten een rol. Ik zal u adviseren hoe u dit kunt aanpassen. Ook geef ik regelmatig lifestyle en bewegingsadvies.
Verder kunt u denken aan massage, rektechnieken of dry needling, in het gelaat, hals en nek om spieren los te maken. De gewrichten zoals kaak en nekwervels worden behandeld met mobilisatie.

Tot slot neem ik de oefeningen en adviezen uitgebreid met u door. U krijgt deze mee op print – zodat u thuis een geheugensteuntje hebt. Hiermee kunt u zelf aan de slag om uw herstel te bevorderen.

Snel Effect

Bij iedere behandeling evalueren we de effecten van de vorige keer. Ook bepalen we dan hoe we verder willen gaan. De meeste patiënten ervaren duidelijke verbetering in 3-5 sessies. Mocht dat bij u niet zo zijn? Dan gaan we opnieuw overleggen. Het uitgangspunt is onnodige behandelingen, tijd en kosten te vermijden.