fysio de hoofdzaakVakantie en de voorpret

Vakantie en de voorpret

Veel Nederlanders hebben er reikhalzend naar uit gekeken. Nu het in zicht lijkt te komen draaien de boekingsite’s overuren. We willen op vakantie!

En dat is niet zo gek. Het afgelopen jaar was voor niemand makkelijk.
We hadden meer zorgen en werkten massaal thuis; met juist minder mogelijkheden om te ontspannen of bij te tanken.  Veel Nederlanders liepen op hun tandvlees én dat is te merken in de (orofaciale) praktijk. Een toename van patiënten met kaakklachten, hoofdpijn, tinnitus en slaapproblemen door stress en zorgen, het dragen van mondkapjes en ‘doorbijten’.

Ook merk ik in de praktijk dat het voor veel mensen lastig is de balans tussen werk en privé te blijven bewaren. Als je aan het werk kan gaan zonder zelfs maar je jas aan te trekken val je makkelijk in de valkuil dat je vergeet voldoende rust te nemen. En altijd maar ‘aan staan’ dat is niet gezond.

Zelf wist ik het al lang. Maar ook wetenschappelijk onderzoek bevestigd dat het vele voordelen heeft om even letterlijk en figuurlijk even afstand te nemen. Op vakantie dus!

Hieronder de voordelen van vakantie op een rijtje;

Minder stress
Een vakantie helpt je om even lekker tot rust te komen. Je hebt even geen wekker, geen werk of verplichtingen. Je hoeft even helemaal niets, waardoor je geestelijk als fysiek tot rust kunt komen.  Waardoor stress, met alle gevolgen voor je lijf en welzijn, kunt verminderen.

Productiviteit vergroten
Uit onderzoek komt naar voren dat als je goed werk wilt blijven leveren, het belangrijk is om zo nu en dan rust te nemen. Vakantie dus.  Mensen zijn na een vakantie meer tevreden met hun leven en komen energieker en positiever terug. Dit zorgt er namelijk juist voor dat je na een vakantie meer productief bent. Je kunt dit natuurlijk ook toepassen voor studeren en naar school gaan.

Buitenlucht en zon
Tijdens de lockdown en verplicht thuiswerken zitten we een groot deel van de dag binnen. Dit is niet gunstig, omdat de buitenlucht juist gezond voor je is.
Tijdens een vakantie ben je meestal vaker buiten. Of je nou de hele dag in de zon ligt te bakken -wel goed insmeren natuurlijk-  of lekker een stuk gaat wandelen of fietsen in de natuur.  Door het extra licht op je huid maak je extra vitamine D en dat een positief effect heeft op je humeur en je gezondheid!

Tijd en connectie met degene van wie je houdt
We zijn allemaal thuis. Maar tegelijk thuis zijn betekent niet dat je contact hebt. We zijn druk met eigen bezigheden. En in deze tijden is het niet ondenkbaar dat je druk bent elkaar niet te storen tijdens activiteiten. Tijdens een vakantie kan je de aandacht even volledig op je gezin, je partner geven. Zonder afleidingen. Waardoor je een nog betere relatie elkaar opbouwt.

Tijd voor jezelf
Maar even tijd nemen voor jezelf mag natuurlijk ook. Juist nu iedereen tegelijk thuis is, kan het fijn zijn om even weg te zijn van gezin en drukte. Even alleen!

Verandering van omgeving
Een andere omgeving, ander eten en  nieuwe ervaringen zo leer je jezelf – en je liefjes – op een hele andere manier kennen. Naast dat dit zorgt voor mooie herinneringen, zorgt het daarom ook voor meer zelfvertrouwen!

Voorpret & iets om naar uit te kijken
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat wanneer je een vakantie in het vooruitzicht hebt – de zogenaamde voorpret –  je het gelukkigste bent. Daarnaast blijken mensen die terugkomen van vakantie dit fijne gevoel nog een week of drie vasthouden.

Al deze voordelen hoef je natuurlijk niet alleen te bewaren voor de zomervakantie. Zeker niet! Volgens de onderzoekers is het zelfs aan te raden om in plaats van op één grote vakantie maar op meerdere kleinere vakanties te gaan gedurende het jaar. Want voor de voordelen hoef je niet lang op vakantie te gaan. Dat je gaat, dat is het belangrijkste.

En dus neem ik maar weer mijn eigen advies ter harte.  Met de pinksterdagen ben ik toch al vrij en we bleken nog een voucher te hebben liggen. En wat blijkt, de wetenschap heeft gelijk. Ik zit vol voorpret en merk nu al de vakantievoordelen!

Voor iedereen die ook vakantieplannen heeft; geniet van de voorpret, de afstand van thuis, werk en taken, van elkaar, de nieuwe ervaringen, het maken van herinneringen maar kom vooral uitgerust weer terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.