fysio de hoofdzaakStoppen met kauwgom! Maar waarom goed kauwen wel belangrijk is

Stoppen met kauwgom! Maar waarom goed kauwen wel belangrijk is

Als fysiotherapeut ben ik pro bewegen. Bewegen is goed. Maar als orofaciaal fysiotherapeut zou ik het bijna vergeten…
In de behandeling voor kaakklachten zijn wij kaakfysiothereuten, meestal gericht op onnodige beweging af te leren. Met als doel om overbelasting -en de bijbehorende klachten- te voorkomen. Dus niet klemmen en knarsen, niet bijten op je pennen of nagels en stoppen met kauwgom!
Echter voor gezonde spieren, vitaliteit en je hele welzijn is bewegen noodzakelijk; en dat geldt natuurlijk ook voor je kauwspieren. Aan kauwen zitten zelfs voordelen.

Wat gebeurt er nou eigenlijk als je kauwt?

Tijdens het kauwen maak je speeksel aan. Met kauwen verdeel je het voedsel in kleinere stukjes. Door de vergroting van het oppervlak kunnen de enzymen aan het werk; bij voldoende (kauw)tijd dan breekt het enzym amylase de koolhydraten af.
Vet en eiwitten breek je af in de maag en darmen. Tijdens het kauwen krijgen je hersens signalen ter voorbereiding op de vertering die in de maag plaats vind. Is de maag voorbereid dan kun je de voedingsstoffen makkelijker opnemen.

Ook maak je door te kauwen hormonen aan, zoals lepitine. Zo krijg je door het kauwen het signaal dat je voldoende hebt gegeten. Kauw je niet of nauwelijks, dan duur het dus langer dat je verzadigd bent en eet je eigenlijk meer dan nodig. Ook zijn er onderzoeken dat kauwen goed is voor de afweer tegen schimmelinfecties ( in de mond). Daarnaast houd je door te kauwen de spieren in je gelaat soepel en in conditie. En is (tegen)druk het goed voor de tanden en de botstructuur.

Heel nuttig dus om goed te kauwen. Maar wat is dan goed kauwen?

  • Eet aan tafel; dan zit je rechtop
  • Neem de tijd voor je eten; een echte maaltijd duurt ongeveer 20 minuten
  • Eet met elkaar; eten is ook een sociale gebeurtenis.
  • Zorg dat je niet wordt afgeleid door TV, telefoon en sociale media
  • Kauw minimaal 20 keer op elke hap
  • Kauw totdat het voedsel klein genoeg is
  • Spoel je eten niet weg met water (of wijn ?)
  • Vervang je maaltijden niet door smoothies

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.