fysio de hoofdzaak



kaakfysio in het magazine Plotsdoof!

kaakfysio in het magazine Plotsdoof!

Deze week viel het magazine Plotsdoof bij mij op de mat. Nou ben ik niet doof. Maar een aantal patiënten van mij wel. Zo ook Edith Swart, een redacteur van het magazine. Zij is daarnaast de oprichtster van het gebarencafe in Woerden. Een cafe waar de hoofdtaal gebarentaal is.

Gebarentaal is onderwerp dat de laatste weken veelvuldig in het nieuws is geweest. En ja! De oplettende kijker kan mij op de achtergrond gezien hebben bij nieuwsuur. Sinds ik Edith behandel, bezoek namelijk regelmatig het gebarencafe in Woerden om woordjes gebarentaal te leren. Dit is niet alleen leuk, leerzaam en gezellig. Het kan mij -en patiënten- helpen tijdens de behandeling. Immers de sleutel van een goede behandeling is dat je elkaar kunt verstaan en begrijpen. Om die reden draag ik het onderwerp een warm hart toe.

Tijdens een van deze avonden sprak ik, in mijn beste gebaren, met Edith om de orofaciale fysiotherapie meer onder de aandacht te brengen in de dovengemeenschap. En dat was – in ieder geval spreekwoordelijk- juist niet tegen dovemansoren gericht. Een artikel over haar ervaringen bij fysio de hoofdzaak verscheen tijdens mijn vakantie in de zomereditie van het magazine Plotsdoof. Blij verrast met dit voortvarende initiatief. Dankjewel Edith!

Wil je het artikel lezen? Klik dan hier.

Maar wat is nu de relatie slechthorendheid of doofheid en klachten aan het hoofd en halsgebied? 
Gelukkig krijgt niet iedereen die doof is klachten aan schouders/nek of het hoofd. Maar het is wel verklaarbaar.

Als je slechthorend bent zal je, het goede oor naar de spreker draaien om zo veel mogelijk op te vangen. Dit wordt onbewust een voorkeurshouding dat jouw nek en halsspieren extra kan belasten.

Ben je doof? Dan spreek je waarschijnlijk gebarentaal. Ik heb inmiddels geleerd dat dit niet alleen gebaren van de hand en armen zijn maar juist ondersteund moeten worden door de (grotere) mimiek. Ook spreken kan voor iemand die slechthorend is wat lastiger zijn – je kunt jezelf namelijk niet (goed) horen- het kan gebeuren dat er wat nadrukkelijker en met meer spierkracht wordt gesproken.
Om bovenstaande reden gebruik je de hals- gelaat- en mimiekspieren intensiever. Dit kan klachten geven. Als orofaciaal fysiotherapeut behandel ik daarom in mijn praktijk enkele patiënten met doof- en slechthorendheid voor kaakklachten, stijfheid in gelaat, hoofdpijn of nekschouderklachten.

Wil je weten meer weten over orofaciale fysiotherapie; lees dan hier verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.