fysio de hoofdzaak

Larynx manipulatie

Larynx manipulatie

Stemproblemen, slikklachten en een globusgevoel worden veroorzaakt door niet goed functioneren van de spieren in en rondom het strottenhoofd (de larynx) en de hals-, schouders en nek. Dit komt vaak voor in combinatie met  een verkeerde positie of vermindering in mobiliteit van de wervelkolom en het kaakgewricht.

Wanneer larynx manipulatie?

 • bij een stem die snel vermoeid raakt
 • bij heesheid of beperking in toonhoogte
 • bij overmatig kuchen of schrapen
 • bij een pijnlijke nek hals of keel
 • bij te hoge spierspanning in het kauwstelsel of nek-, schouder- en halsgebied
 • bij slikklachten
 • bij een globus gevoel (dikke keel of prop)je) in de keel voelen)

Wat zijn de effecten van larynx manipulatie?

 • ontspanning van de hals, nek, kaustelsel het strottenhoofdde en de mondbodem
 • een betere bewegelijkheid van het stemapparaat/ strottenhoofd
 • vermindering van pijnklachten in de keel
 • vermindering van het globusgevoel
 • makkelijker kunnen slikken

Wat is larynx manipulatie?

larynx manipulatie of Larynx faciliatie zoals het ook wel genoemd wordt,  is een techniek om een te hoge spanning in de kauw- hals en nekspieren te onderzoeken en verminderen. En de samenwerking van de spieren en de betrokken gewrichten te verbeteren.
Dit gebeurd door een  trage rekking, stretching en massage van de spieren en ligamenten van en rondom het strottenhoofd. Daarnaast wordt het strottehoofd zelf gemobiliseerd of bewogen.

Larynx manipulatie is een ontzettend mooie en effectieve techniek maar deze vorm van behandelen is altijd een onderdeel van het totale pakket van beschikbare behandeltechnieken.
Naast larynx-manipulatie  gebruik ik orofaciale massage- en rektechnieken en –indien nodig- dry neelding om spanning en dysfunctie te verminderen in nek- schouders, hals, mondbodem en kauwstelsel. Al deze technieken samen worden ook wel eens stemmassage genoemd.

De lichaamshouding en positie van het hoofd is van enorm invloed op de positie en functioneren van de spieren gewrichten en het strottehoofd. De beweeglijkheid van het kaakgewricht en de wervelkolom moet daarom in orde zijn. Als er beperkingen zijn worden deze gemobiliseerd.

Verder is er aandacht voor de algehele conditie en welzijn om het draag- en herstelvermogen van het lichaam -en dus jou als patient – te vergroten.
Je kunt tips en adviezen krijgen over stemhygiëne maar ook over je houding, life-style en -indien nodig- slaaptherapie en ontspanningstechnieken. Tot slot krijg je oefeningen mee om zelf de klachten te verminderen.

Resultaat en behandelfrequentie

De meeste mensen ervaren direct verbetering in de spanning rondom de keel. Echter dit is in eerste instantie wat beperkt in tijdsduur. Daarom krijgt u ook huiswerk oefeningen en technieken mee om het tussentijds de ontspanning te behouden.
Na enkele behandelingen blijft het effect (ontspanning) meestal  langer bestaan totdat het resultaat uiteindelijk permanent is. In de meeste gevallen zijn 3 tot 6 behandelingen nodig.

Zit u in een moeilijke / drukke situatie of ervaart u veel stress? Of moet u de stem veel en intensief belasten? Dan kan de behandeling ook iets langer duren.