fysio de hoofdzaakRadio-interview met Saskia over orofaciale fysiotherapie

Je maakt nog eens wat mee als startende ondernemer. Afgelopen vrijdag ben ik in het radioprogramma ‘sweet sixty‘ van RPL Woerden geïnterviewd door Jans Baan over mijn werk als orofaciaal fysiotherapeut.

Een nieuwe maar zeer warme ervaring. Jans -al anderhalf maal sixty- was de perfecte gastvrouw: vriendelijk, geïnteresseerd en goed voorbereid. En ik vond het, zoals altijd, leuk om over mijn vak te praten! Het was nog een hele uitdaging om het in die tien minuten te houden. Daarom wil Jans mij graag nog een keer terug zien. En dat doe ik met plezier!

Hieronder vind je het gesprek. Zeker de moeite om naar te luisteren.

Als je geïnteresseerd bent in een specifiek onderwerp:

 • 00:54 – waarom ben ik gestart met fysio de hoofdzaak?
 • 01:22 – spreekwoorden die met kaakfysiotherapie te maken hebben
 • 02:41 – hoofdpijn en migraine
 • 03:32 – welke klachten behandelt de orofaciaal fysiotherapeut? Kaakklachten, tinnitus, Bell’s parese, Nervus Facialis Parese, hoofdpijn, migraine, duizeligheid en bppd.
 • 04:12 – duizeligheid en bppd en behandelmanouvre zoals Epley
 • 05:19 – massage in het hoofd- halsgebied
 • 06:52 – behandeling en advies bij kaakklachten
 • 07:30 – dry needling in het hoofd- halsgebied
 • 08:20 – de opleiding tot orofaciaal fysiotherapeut
 • 09:02 – maak kaakfysiotherapie bekend. Bestuurslid NVOF.
 • 09:53 – blijf niet rondlopen met klachten in het hoofd- halsgebied

 


Voor de mensen die het liever lezen, hieronder de (automatische, dus af en toe niet 100%) transcriptie van het hele interview:

RPL interview fysio de hoofdzaak

00:00:00
Jans Baan: Tegenover mij zit onze gast van vandaag hartelijk welkom wil je je even voorstellen.

00:00:07
Saskia Vrickx: Ik ben Saskia Vrickx. Ik ben eigenaar van fysio de hoofdzaak deze is op Valentijnsdag gestart omdat ik dit vak met heel mijn hart doe. Het is een praktijk voor orofaciale fysiotherapie. Dat zegt mensen niet zoveel dat betekent kaak of hoofd fysiotherapie. Voor velen zal ik al een bekend gezicht zijn. Ik woon en werk al jaren in Woerden. En ik ben door u uitgenodigd omdat ik 1 april officieel fysio de hoofdzaak start.

00:00:36
Jans Baan: Ik vond dat heel interessant toen ik dat las en hoorde. Dus ik dacht die moeten wij hebben als gast deze week. En nou is mijn vraag hoe ben je er toe gekomen, je was dus fysiotherapeut, op een gegeven ogenblik om juist dat hoofd onder handen te nemen.

00:00:54
Saskia Vrickx: Eigenlijk was dat gevraagd door waar ik toen werkte. Het was een specialisatie die ik in mijn stage was tegengekomen en eigenlijk direct mijn belangstelling had. Het hoofd heb je eigenlijk nodig voor alles wat het leven de moeite waard maakt. Eten drinken fluiten lachen spreken contact maken met mensen want het is ook gewoon je eerste gezicht. En zoenen. Dus ik dacht dat moeten we onder handen gaan nemen daar moet ik meer van weten, en het is echt mijn passie.

00:01:22
Jans Baan: En het is heel interessant. Ik heb namelijk je website bekeken en wat mij opviel dat vond ik wel erg leuk. Die uitdrukkingen die je dan in die website heb gezet ik zal het even zeggen een paar ik kan ze niet allemaal heb ik ze onthouden. Zoals bijvoorbeeld op je tandvlees lopen. Je krijgt het voor je kiezen. Maar daar heb jij dan een relatie mee als je de mensen zeg maar helpt in hun ongemakken.

00:01:51
Saskia Vrickx: Ja dat klopt. Eigenlijk doen mensen onder invloed van stress zetten ze hun kiezen op elkaar om door te bijten om door te gaan. Het is ook een typisch Nederlandse eigenschap-  en zeker geen verkeerde, maar als je dat te lang en te veel doet kun je daar klachten van krijgen. Daar help ik graag bij dat zijn eigenlijk meer de kaakklachten. Mensen krijgen ook nek- schouderklachten van die verkeerde en gespannen houding van zich schrap zetten. Dus daar kan ik bij helpen. Je kunt hoofdpijn krijgen van je schrap zetten klemmen je kiezen op elkaar doen. Even doorbijten. Omdat de kauwspieren boven je oren zitten en eigenlijk dus een heel groot deel zijn van je hoofd en hun hoofd zweeft nou eenmaal niet in de ruimte die staat op schouders en die trek je vaak op. En daardoor komt daar ook spanning op te staan daar kan ik dus heel goed bij helpen.

00:02:41
Jans Baan: Ja wat bijzonder want dat is allemaal waar maar daar denken de mensen ook niet bij na eigenlijk hè. Want wat hoor je niet vaak dat mensen migraine hebben maar niet vanaf kunnen komen wat doe je daarmee?

00:02:54
Saskia Vrickx: Migraine zelf kan ik weinig aan doen dat is een hormonale aandoening maar mensen hebben heel vaak een combinatie van spierspanningshoofdpijn ook omdat migraine natuurlijk heel akelig is om te hebben mensen zetten zich letterlijk weer schrap bijten zich er doorheen. En aan de spierspanningshoofdpijn daar kan ik wel wat aan doen dan zijn je migraineaanvallen vaak wat minder want stress veroorzaakt ook migraineaanvallen of minder intens of minder vaak. En mensen zijn over het algemeen heel blij dat ze geweest zijn.

00:03:23
Jans Baan: Ja daar zijn ze opgelucht want dan hebben ze die pijn niet meer denk ik.

00:03:27
Saskia Vrickx: Ja of in ieder geval veel minder en dat is natuurlijk toch al een enorme winst.

00:03:32
Jans Baan: Welke klachten behandel je nou eigenlijk precies?

00:03:36
Saskia Vrickx: Ik behandel eigenlijk het hele hoofd. Het heet kaakfysiotherapie of hoofdfysiotherapie nou kaakklachten zijn denk ik duidelijk, dat komt van klemmen of van een beugel van een operatie soms ook van een ongeval aan het hoofd. Maar het hoofd is meer. Ik behandel tinnitus of oorsuizen dus aan het oren. Ik behandel aangezichtsverlamming dat staat ook bekend als Bell’s Parese of een Nervus Facialis Parese. Ik behandel hoofdpijn en migraine. En ik behandel nek- schouderpijnen en ik behandel duizeligheid en bppd.

00:04:12
Jans Baan: Duizeligheid ook want ik hoor toch wel vaak om me heen dat mensen nogal last van duizeligheid hebben. Dus dat kun jij behandelen.

00:04:20
Saskia Vrickx: Ja dat klopt als het duizeligheid is die komt uit het evenwichtsorgaan dat zit in je oren. Dan kan ik dat behandelen, dat heet habituatie training. Dan wek je eigenlijk de duizeligheid een beetje op maar dan ga je opnieuw je hersens leren om daarmee om te gaan dat is vaak als iemand een ontsteking heeft gehad aan het evenwichtsorgaan. En bppd, de leken uitleg is dat er dan kristalletjes op het evenwichtsorgaan niet op de juiste plek zitten en die kun je dan met een, ja een beetje gooi- en smijtwerk bewegingen. Het valt mee hoor maar dan beweeg je de patiënt heen en weer en dan zorg je dat dat kristalletje weer op de goede plek terechtkomt waar je er geen last van hebt. En dat is eigenlijk binnen 1 of 2 behandelingen hebben mensen daar vaak al resultaat van.

00:05:04
Jans Baan: Nou, dat is toch fantastisch.

00:05:06
Saskia Vrickx: Zeker als je dan niet omhoog kunt komen of je kunt niet opstaan uit bed of je kan de vaatwasser niet leegmaken eigenlijk bewegingen van het hoofd maken dan dat je duizelig wordt. En daar kun je eigenlijk heel snel wat aan doen.

00:05:19
Jans Baan: Dat zullen wij onthouden hè luisteraars. Hoe ga je te werk masseer je ook veel?

00:05:25
Saskia Vrickx: Soms wel ja ik masseer zeker het hoofd want dat is echt mijn vakgebied ik bedoel eigenlijk alles vanaf de sleutelbenen en boven. Ik masseerde het hoofd ik masseerde het gezicht ik masseer soms ook met m’n handen in je mond. Dat kan best een beetje gevoelig zijn dat is niet altijd even prettig. Maar het helpt heel goed en ik leer vaak mensen ook hoe ze het zelf kunnen doen want je moet niet afhankelijk worden van mij je moet haar je klachten zelf te lijf kunnen gaan dat is wel mijn hoofddoel: autonomie zelfredzaamheid. En als laatste behandeling probeer ik het altijd een beetje extra leuk te maken dan krijg je een kers op de taart dan doen we het alleen lekker.

00:06:02
Jans Baan: Dan doen we?

00:06:03
Saskia Vrickx: Dan doe ik het vooral heel erg lekker die hoofdmassage.

00:06:06
Jans Baan: Ja een hoofdmassage is heerlijk. Kan niet anders zeggen.

00:06:11
Saskia Vrickx: U bent welkom hoor.

00:06:12
Jans Baan: Ik zal er eens over nadenken. Maar nu leuke uitdrukkingen die toch een relatie hebben met jouw beroep, dus ik had er eigenlijk maar 2 op je tandvlees lopen en voor je kiezen krijgen maar jij hebt nog een heel rijtje zag ik op die website vertelle eens.

00:06:33
Saskia Vrickx: Je tanden ergens inzetten. Tot je tanden toe bewapend zijn, even doorbijten, door de zure appel heenbijten, je kunt iets aan de kaak stellen. En kop erop en schouders eronder.

00:06:45
Jans Baan: Ja dat is enig echt heel goed haal er eens een paar uit en vertel hoe je ze behandelt.

00:06:52
Saskia Vrickx: Nou ik behandel kaakklachten die behandeling inderdaad veel met advies houdingsadviezen ook want als je niet goed op je voeten staat dan is ’t hooft het laatste stukje. Net als bij een huis als het fundament niet goed is dan krijg je problemen in de rest van het gebouw. Ik geef advies wat je wel en niet kunt doen. Dat is altijd ook wel belangrijk voor mij lijkt het dan heel vanzelfsprekend maar voor mensen is er toch vaak nieuw: hoe kun je het beste eten, wat kun je niet eten hoe kun je het beste zitten? Hoe kun je het beste slapen dat is eigenlijk met kaakklachten als mensen te veel klemmen hè, de spanning opbouwen in het hoofd- halsgebied. Dan masseer ik ook maar geef ik ook advies hoe ze dat kunnen voorkomen. Oorsuizen en oorruissen behandeling eigenlijk ook hetzelfde en ik mag ook dry needlen, dat is met een klein naaldje maar kun je dan de spier ingaan om een triggerpoint te behandelen.

00:07:41
Jans Baan: Hoe heet dat? Noem het nog eens?

00:07:44
Saskia Vrickx: Dry needling, en dat is eigenlijk nog…

00:07:45
Jans Baan: Een droge naald?

00:07:47
Saskia Vrickx: Droge naald. Ja je gaat door de huid heen de spieren in maar er komt, in de meeste gevallen geen bloed bij vrij. Daarom is het een ‘dry needling’, want ik spuit niks in. Ik haal de naald alleen maar heen en weer om een knoopje in de spier los te maken.

00:08:02
Jans Baan: Wat interessant als ik dat hoor zeg. Nooit van gehoord zou ik zeggen en…

00:08:06
Saskia Vrickx: … en dat kan net iets dieper komen dan massage.

00:08:09
Jans Baan: Ja ik begrijp het.

00:08:10
Saskia Vrickx: En omdat ik orofaciaal fysiotherapeut ben mag ik dat ook doen in het hoofd hals gebied. Dat mogen er echt bijna niemand daar zijn er echt nog minder van dan orofaciaal fysiotherapeuten.

00:08:20
Jans Baan: Hoeveel langer moest jij nou studeren na je fysiotherapie? En dat had je, dat diploma noem ik het maar even, en toen ging je specialiseren. Hoe lang duurde dat voordat je daarmee klaar was?

00:08:34
Saskia Vrickx: De specialisatie is een masteropleiding dus je wordt master als je orofaciaal of kaak- of hoofdfysiotherapeut bent. En dat dat nu 2 en een half /3 jaar om dat te worden en dat deed ik dus ook in Nijmegen daar is de de opleiding daarvoor.

00:08:49
Jans Baan: En wat ik ervan weet is het een nieuwe specialisatie…

00:08:53
Saskia Vrickx: Nou hij bestaat wel een jaar of 30 denk ik. Maar, hij is redelijk onbekend

00:09:00
Jans Baan: Ja zeg dat wel.

00:09:02
Saskia Vrickx: Ik zou ook heel graag willen dat de luisteraars zich hier ook voor inspannen om vooral bekend te maken aan mensen. Ik ben lid van het bestuur van de Nederlandse vereniging van orofaciaal fysiotherapeuten. En mijn functies pr en marketing en ik werk dus ook heel hard aan om deze vorm van therapie meer bekend te maken in Nederland zowel bij verwijzers: artsen tandartsen mondhygiënisten is. Maar ook de gnatoloog de kaakchirurg de neuroloog of de kno arts want daar werken we allemaal mee samen maar vooral ook aan patiënten. Ik vind niets zo jammer als mensen onnodig met klachten zouden moeten rondlopen terwijl er dus een oplossing voor handen is.

00:09:40
Jans Baan: Ik vind het geweldig wat ik allemaal hoor het is echt nieuw voor me. En dat zal voor heel veel mensen zijn. Nu hebben wij al heel veel gehoord van jou. Wil jij misschien nog iets kwijt?

00:09:53
Saskia Vrickx: Nou wat ik net zei, loop niet onnodig door met klachten: zoek hulp. Als je klachten ergens hebt vaak is er toch een oplossing voor te vinden ga naar de huisarts gaan naar je tandarts. Of kom naar mij: fysio de hoofdzaak op Defensie-eiland in Woerden. Een praktijk voor hoofdzaken zonder kop zorgen…

00:10:12
Jans Baan: …Dat komt weer mooi uit hè…

00:10:13
Saskia Vrickx: Ja.

00:10:15
Jans Baan: …Zonder zorgen. Dat heb je mooi bedacht. Nou dan wil ik je heel hartelijk danken voor je komst naar de studio. Heb jij een muziekje meegebracht?

00:10:25
Saskia Vrickx: Nou daar heb ik wel even over nagedacht ik wilde heel graag iets met een relatie had met het hoofd we praten vandaag over het hoofd dus heb ik een nummer uitgekozen van de talking heads. En het nummer heet once in a lifetime omdat ik voor het eerst in mijn leven maar waarschijnlijk ook voor de laatste keer in mijn leven deze uitdaging aangegaan om een eigen praktijk te starten daar ben ik ontzettend blij mee dus once in a lifetime van de talking heads…

00:10:48
Jans Baan: …En dan gaan we daar nu naar luisteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.