fysio de hoofdzaak



Nagelbijten; de tips en trucs om te stoppen!

Nagelbijten; de tips en trucs om te stoppen!

Ben jij er zo eentje die altijd op je nagels zit te kluiven?
Je bent echt niet de enige
. Bijters komen voor in alle rangen en standen, maar ze hebben een ding gemeen: ze willen ervan af. Mooi staat het namelijk niet; je vingers en nagels hebben er meestal flink onder te lijden. En het kan, als je maar lang genoeg bijt, behoorlijke klachten geven aan je gebit, tandvlees, kaken, nek-schouders en hoofd.

Als orofaciaal fysiotherapeut adviseer ik mensen daarom om geen nagels te bijten. Maar als je een fanatiek nagelbijter bent, is dat niet makkelijk. Hieronder leg ik uit waarom mensen eigenlijk nagelbijten. En geef ik tips en trucs– van notoire nagelbijters die het ook gelukt is- om er vanaf te komen.

Succes!

Wat is nagelbijten?
Mensen die nagelbijten, bijten de nageltop, de huid rondom de nagel en de nagel zelf af. Uit recent Europees onderzoek blijkt dat 1 op de 4 nagelbijt. Onder jongeren tussen 21 en 25 is dat bijna het dubbele.

Wat zijn de oorzaken van nagelbijten?
Zoals elk probleem heeft ook nagelbijten verschillende oorzaken. Zowel voor kinderen als volwassenen ligt de oorzaak vaak bij stress, nervositeit, onrust of gewoon uit verveling. Ook stoppen met een andere gewoonte zoals bijvoorbeeld roken kan een oorzaak zijn. Nagelbijten is dan een vervangende bezigheid geworden. Maar ook tijdens activiteiten waarbij je geen handen gebruikt zoals tv kijken en een boek lezen wordt nagelbijten voor veel mensen een gewoonte.

Maar waarom is nagelbijten eigenlijk zo slecht?
Langdurig nagelbijten kan een verkeerde nagelgroei bevorderen, waardoor nagels in kunnen gaan groeien. Doordat nagelbijters hun nagels en vingers regelmatig bevochtigen, worden de huid zwakker. Er kan eczeem of andere schimmelinfecties op de vingers ontstaan. Op en onder je nagels en handen zit vaak veel vuil. Door nagelbijten kan dit in je mond terechtkomen, met eventueel infecties aan handen of gezicht tot gevolg.

Schade aan het kauwstelsel
Daarnaast is er kracht voor nodig om je nagels af te bijten. Het belast je kauwstelsel onnodig en verkeerd. Dit kan behoorlijke (spier)pijn en klachten geven of versterken aan nek en schouders, hoofdpijn, gezicht en tinnitusklachten.

Schade aan het gebit
Ook kan het gebitsschade geven. De holtes, die de wortels van je tanden vasthouden, kunnen door chronisch nagelbijten worden vervormd of worden vernietigd en daardoor kunnen je tanden scheef gaan zitten. Nagelbijten kan ook in de tanden, die je gebruikt om mee te bijten, fracturen veroorzaken en dan kan dan een tandvleesontsteking of een tandvleesaandoening veroorzaken.

Alle reden dus om het niet meer te doen; hieronder tips en trucs van notoire nagelbijters – die het ook gelukt is- om te het af te leren. Succes!

Tips & Trucs om te stoppen met nagelbijten

  • Realiseer je om welke reden jij nagelbijt? En wanneer?
    Inzicht in- en de achterliggende oorzaak van het nagelbijten kan het makkelijker maken om te stoppen. Praat er -indien nodig- met een professional zoals psycholoog, POH of maatschappelijk werk.
  • Stress
    Als je nagelbijten voortkomt uit stress, zorg er dan voor dat je een andere uitlaatklep vindt. Sport en beweging verminderd lichamelijke onrust. Probeer in elk geval iets in je handen te hebben, zodat deze bezig zijn.
  • Nagels knippen
    Als je de nagels kort houdt, is er minder om vanaf te bijten.
  • Nepnagels
    Of kies juist voor nepnagels; dit staat mooi en bijt niet lekker
  • Nagellak
    Een laagje nagellak kan dus ook wonderen doen. Door het kleurtje ben je extra alert om het niet te doen.
  • Hulpmiddelen
    Smeer een bitter middel op nagels – te koop in iedere drogist. Iedere keer als je, je vinger in de mond steekt proef je dat en krijg je een signaal om te stoppen. Vooral in het begin kan dit handig zijn.
  • Schakel je omgeving in
    Zorg ervoor dat anderen je helpen herinneren niet te nagelbijten
  • App’s
    Wil je het liever niet aan je omgeving vertellen? Of ben je meer van de moderne techniek. Er bestaat tegenwoordig voor alles wel een app; dus ook om te stoppen met nagelbijten. De app helpt je er aan te denken; en geeft meestal ook nog goede tips.
  • Beloning
    Geef jezelf cadeautjes om te vieren dat je gestopt bent met bijten en blijf dat ook een tijdje doen. Dat kan je een nieuwe positieve impuls geven om te blijven volhouden.
  • Petra Groeneveld

    Dank voor deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.