fysio de hoofdzaak



Gezicht(verlies) – ieder mens is uniek

Gezicht(verlies) – ieder mens is uniek

Als je gezicht verliest; dan betekent het in onze taal schaamte, vernedering, verlies, of dat je faalt

Maar mensen kunnen ook letterlijk hun gezicht verliezen. Bij een nervus facialis parese, ook wel Bell’s parese genoemd, heb je een (meestal eenzijdige) verlamming aan je gelaat.  Dit betekent dat je spieren niet meer werken in je gezicht Ook zie je er (heel) anders uit als je kijkt in de spiegel.  Ook dat kan zorgen voor een gevoel van schaamte en vermindering van zelfvertrouwen of eigenwaarde.

Je hoofd – en nog specifieker je gelaat- bepaalt in enorme mate je functioneren in je dagelijks leven. Immers je eet, drinkt, spreekt, zingt, fluit, lacht of zoent met je gezicht. Eigenlijk alles wat het leven de moeite waard maakt. En bij een aangezichtsverlamming lukt niet meer (goed).

Ook je sociale contacten worden beïnvloed door je gelaat. Jouw gezicht geeft een eerste indruk aan de buitenwereld. Wijk je af dan wordt je aangestaard. Spreek je onduidelijk haken mensen af in een (telefoon)gesprek of  kan er worden gedacht dat je dronken bent. Ongeveer 70% van je communicatie is non verbaal; hiermee uit je emoties en je bedoelingen. Doet dat gezicht niet mee? Dan komt de boodschap niet altijd over. Heel belemmerd dus in je dagelijks functioneren, de communicatie en/of je werk. En dat heeft enorme invloed op je levensgeluk.

Als orofaciaal fysiotherapeut ben ik opgeleid om mensen met een nervus facialis parese te behandelen; met zogenaamde mimetherapie. Carina is één van de patiënten. Zij kwam pas na enkele jaren, na het optreden van de verlamming, terecht bij de praktijk. Toen zij, na slechts enkele behandelingen, afscheid van mij nam vertelde ze dat ze het zo jammer vond dat ze niet eerder van orofaciale fysiotherapie of mimetherapie had gehoord. ‘Ik had zo graag bij jou langsgekomen toen het net gebeurd was! Kun je er niet wat meer bekendheid aan geven… ?! Maar, zei ze er direct bij,  ik wil níet op de foto!

Alle begrip! Carina herkent zich niet in haar spiegelbeeld en dan is ‘op de foto’ -en daarmee dan ook nog op social media- best confronterend. Toch laat niet iedereen zich klein krijgen door een ‘afwijkend’ gezicht. De fotoshoot van Arnoud Nijhuis door Tessa van Teeffelen vind ik daarom heel inspirerend en mooi om te zien.

Met toestemming van Arnoud deel ik deze foto. Als hart onder de riem voor eenieder die geen standaard gezicht heeft. Onthoudt: Variaties maken ons bijzonder. Ieder mens is uniek. En ieder mens is mooi zoals het is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.