fysio de hoofdzaakTinnitus; gevangen in geluid

Tinnitus; gevangen in geluid

Tinnitus is een aandoening die, voor de mensen die er aan lijden, het dagelijks leven behoorlijk belemmert en de levensvreugde verminderd. Het is ook een aandoening die isoleert in de contacten met anderen; de patiënt nog wel eens aanlopen tegen onbegrip. Immers er is niks aan de patient te zien…

Als orofaciaal fysiotherapeut behandel ik regelmatig mensen met tinnitus of oorsuizen. Tinnitus heeft vele oorzaken. Veelal wordt tinnitus getriggerd door een vorm van gehoorschade. Echter stress en (spier)spanning in het gelaat en hoofd/hals gebied dragen bij aan de aandacht voor, intensiteit en frequentie van oorsuizen. En dat is nou net het vakgebied van de orofaciaal fysiotherapeut of hoofdfysiotherapeut.

Geen wondermiddel
Helaas is ook de orofaciale fysiotherapie géén wondermiddel; eigenlijk kan ik zelden mensen volledig van tinnitus afhelpen. Toch geven eigenlijk alle patiënten aan tevreden te zijn met de behandeling. En zelfs blij dat ze de stap gezet hebben naar een orofaciale praktijk; want verminderen van klachten en/of bijdragen aan acceptatie van de klachten dat lukt meestal wel. En dat is al heel waardevol.

Begrip en (h)erkenning
Naast verder onderzoek voor een adequate behandeling voor iedere vorm van tinnitus;  is ook (h)erkenning en begrip van essentieel belang voor deze patiëntengroep. Als de omgeving begrip toont en rekening met je houdt, dan voelt het leven iets minder zwaar.

Afstudeerproject Tinnitus
Ontzettend mooi  -en daarom deel ik dit graag én met toestemming van de maker- om te zien hoe Roland Zweers (audicien in Zevenbergen) aan bewustwording en acceptatie bijdraagt met een afstudeeropdracht aan de fotovakschool in Amsterdam.

In zijn project gebruikt hij foto’s met een verhaal. Een verhaal dat is geïnspireerd door mensen die lijden aan tinnitus. Aan de buitenkant is niks te zien. Echter door bij iedere foto op een knop te drukken, ontstaat er door de combinatie van beeld, geluid en soms ook beweging; “Als kijker begrijp je op dat moment wat er achter ‘het eerste gezicht’ schuilgaat. Deze foto’s zeggen het luid en duidelijk!

Als je de knop loslaat is er weer stilte. Ik weet dat veel mensen met tinnitus graag zo’n knop zouden willen hebben…

De expositie aan de vakschool voor fotografie is alleen dit weekend te bewonderen. 

vrijdag 28 juni om 19:30 uur (opening)
Zaterdag 29 juni tussen 12:00 en 18:00 uur
Zondag 30 juni tussen 12:00 en 17:00 uur

Adres: H.H.E. Wenckebachweg 144, 1096 AR Amsterdam. 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.