fysio de hoofdzaak

Werkwijze

Naar de praktijk in Coronatijd?

Voel je welkom om naar de praktijk te komen. Echter voor ons aller gezondheid moeten we de gebruikelijke hygiëne maatregelen aanscherpen. Een paar extra aandachtspunten:

* Ben je ziek, koortsig of verkouden? Kom niet naar de praktijk. Meld je zo snel mogelijk – maar minimaal 24 uur voorafgaand- af. Een digitaal consult is ook altijd mogelijk.
* kom – zo veel mogelijk – alleen.
* Kom op tijd. Maar niet te vroeg. Zo zijn er zo min mogelijk mensen tegelijk aanwezig.
* Bij binnenkomst geven we geen hand. Glimlachen is voldoende.
* Goed handen wassen en/of desinfecteren bij binnenkomst.
* Je hangt zelf je jas op de kapstok.
* Ik open en sluit alle deuren. Zo voorkomen we onnodig contact met deurklinken.
* Neem twee grote en schone handdoeken mee.
* Ik maak de materialen en de ruimte na iedere patiënt extra schoon.
* Ik draag – zo nodig- beschermingsmateriaal.

Zo zorgen we voor elkaar! 

 

De eerste keer naar de praktijk?

Verder zijn er nog een aantal zaken van belang bij de (eerste) afspraak.  Neem de verwijzing mee – als die er is- en een geldig legitimatiebewijs.
Omdat ik in uw mond ga kijken is het fijn als u vooraf uw tanden poetst. En voor de heren; ik verzoek u zich helemaal glad te scheren.

De behandelingen starten altijd met een vraaggesprek een zogenaamde intake.

Eerst een intake

Bij hoofd- en halsklachten gaat het vaak om complexe problemen. De eerste keer nemen we de tijd om kennis te maken en een goed beeld van u en uw klachten te krijgen. De meeste patiënten ervaren dit als prettig en de ervaring leert dat dit juist leidt tot effectieve behandelingen. We reserveren we tijdens het eerste consult daarom dubbele tijd (50 minuten; een intake + een behandeling).

Als orofaciaal fysiotherapeut zal ik andere onderzoekstechnieken gebruiken dan de reguliere fysiotherapeut. Hieronder kunt er meer over lezen.

Anamnese

Tijdens een vraaggesprek wordt dieper ingegaan op uw klachten; het ontstaan en beloop van uw klachten. Er kan worden gevraagd naar een ongeval, ziektes die u heeft of medicijnen. Maar ook uw gebit en tandheelkundige ingrepen omdat deze invloed kunnen hebben op (orofaciale) klachten.

Er is een relatie tussen klachten aan het hoofd en de mentale gesteldheid. U kunt vragen verwachten over zogenaamde psychosociale factoren zoals werk(druk), gezin, stress, zorgen of verdriet. Met andere woorden; waar bent u druk mee? En waar maakt u zich druk over?

Ook zal ik proberen te achterhalen of er voldoende balans tussen uw belasting – alles wat u moet en doet  en belastbaarheid -wat u aankunt. Vandaar dat ik ook vragen stel over slaap, voeding en bewegen.

Onderzoek

Het onderzoek zal zich richten op het hele hoofd- en halsgebied. Het kan zijn dat ik naar uw gebit kijk en onderzoek met mijn vinger(s) in de mond of oor.  Er wordt gekeken naar uw kaakgewricht, de wervels van de nek en rug en de spieren in uw gezicht en het nek-, hals- en schoudergebied.
Daarnaast kijk ik naar het totaalplaatje; naar het gehele lichaam en hoe dit samen functioneert. Zo krijgen we een duidelijk beeld over uw klachten.

Behandelplan

Naar aanleiding van de intake en het onderzoek zal ik met u bespreken wat uw klachten inhouden en wat de behandelmogelijkheden zijn. In overleg met u zullen we een behandelplan op maat opstellen voor uw specifieke klachten, situatie, wensen en mogelijkheden.

De behandeling begint over het algemeen met inzicht in uw klachten. Ik geef informatie over het ontstaan van uw klachten en de invloed van uw situatie op werk of gezin en stress. Daarnaast spelen uw lichaamshouding en (mond)gewoonten een rol. Ik zal u adviseren hoe u dit kunt aanpassen.

Voor herstel en voorkomen van klachten is het noodzakelijk dat belasting en belastbaarheid in evenwicht zijn. Soms is het nodig om (tijdelijk) activiteiten te verminderen. Maar het minstens zo belangrijk om uw belastbaarheid te verbeteren. Ik geef daarom regelmatig advies over  lifestyle, slaapcoaching en beweging.

Verder kunt u denken aan massage, rektechnieken of larynx manipulatie, dry needling, in het gelaat, hals en nek om spieren los te maken. De gewrichten zoals kaak en nekwervels worden behandeld met mobilisatie.

Tot slot neem ik de oefeningen en adviezen uitgebreid met u door. U krijgt deze mee op print – zodat u thuis een geheugensteuntje hebt. Hiermee kunt u zelf aan de slag om uw herstel te bevorderen.

Snel Effect

Bij iedere behandeling evalueren we de effecten van de vorige keer. Ook bepalen we dan hoe we verder willen gaan. De meeste patiënten ervaren duidelijke verbetering in 3-5 sessies. Mocht dat bij u niet zo zijn? Dan gaan we opnieuw overleggen. Het uitgangspunt is onnodige behandelingen, tijd en kosten te vermijden.

Contractvrij

Fysio de hoofdzaak heeft geen contracten afgesloten met de zorgverzekeraars.
Mijn passie is om mensen te helpen. Daarom passen de  beperkingen en administratieve lasten vanuit de zorgverzekeraars niet in de visie van de praktijk. Door contractvrij te werken kan ik samen met u, in plaats van de verzekeraar, bepalen wat de beste behandeling is van uw klachten. Zo kan ik, vanaf de eerste behandeling, zorg op maat te bieden. Meer weten over de praktijkvoorwaarden en de tarieven; lees hier verder.